);

РОМИ (НЕ)РАДО ИДУ У ШКОЛУ

Бор, 14.јануар 2011.

Које су највеће тешкоће у образованју ромске деце ?

Аутор: Б.Ф.

Гордана Јовановић, запослена у Министарству просвете:

-Бор је једна од 40 општина у којој се спроводи пројекат „Образовна инкузија Рома“. Министарство просвете је за иновације у систему образовања издвојило пет милиона евра, а значајни део тих пара биће потрошен за школовање ромске деце. Новац ће се циклично делити. Избор установа обезбедиће се јавним конкурсом. У првом плану је квалитетније образовање Рома.

Драган Жикић, председник СО Бор:

-Први смо се јавили за овај пројекат, јер имамо пуно Рома који немају ни основну писменост. Проблеми су најизраженији код настављења школовања, јер већина их пође, али брзо и напусти школу. Многи одлазе сезонски у иностранство са родитељима и прекидају школовање. Имамо капцитете да се досадашња пракса прекине.

Мира Жикић, слуђебеник у општини Бор:

-Образовање ромске деце је један од највећих проблема у земљи. Пројекат „Образовна инкузија Рома“ трајаће од  маја ове до краја 2012. године. Пројекат обухвата децу од предшколског до каснијег образовања. У неким основним школама имамо и близу сто ромске деце, што није мали број.

Јелена Антић, педагог у ОШ „Бранкко Радичевић“:

-Имамо 86 деце, док је у суседној школи са којом делимо двориште „Свети Сава“ 96 ромских малишана. Највећа је несрећа што они напречац напуштају школу и одлазе са родитељима у печалбу. Ретко ко остане до клраја школске године.

Јелена Јанкове, педагод у Предшколској установи „Бор“:

-Имамо 60 ромске деце. На терену их је више, али се не пријавлљују. Најчешће одлазе на дуже „излете“ са којих се углавном вараћју. Али, вишемесечно одсуство оставља траг. Тешко је све то ускладити. Покушаћемо да са овим савременим пројектом учинимо нешто више.

Нада Тодоровић, професор у Специјалној школи „Видовдан“:

– Најгоре је што су тој деци и родитељи неписмени. И сиромаштво је огромна недаћа. Код девојчица је и данас стара песма – удају се премладе. То је традиција која тешко може да се искорени. Ретко ко од уписних стигне да заврши школу.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !