Boranima preti mrak

Direkciji za izgradnju grada Bora račun u blokadi već šest meseci. Telefoni isključeni, nemaju ni za poštarinu. Tužbe stižu

Vest da su Borani protekle tri nedelje pili bakteriološki neispravnu vodu sa sedam javnih česmi, jer nadležni u JP „Direkcija za izgradnju Bora“ zbog nedostatka novca nisu mogli da raspišu javni oglas za nabavku metalnih tabli sa upozorenjem, uzburkala je duhove u gradu bakra. Zbog problema u kojima se ovo preduzeće nalazi, veoma je izvesno da Borani u dogledno vreme ostanu i bez javne rasvete, pišu Novosti!

U javnost je isplivao podatak da je „Direkcija“, koja je nekada važila za najprofitabilnije javno preduzeće u gradu, zbog dugova većih od 100 miliona dinara – pred kolapsom!

– Direkcija je proteklih pola godine u blokadi – naglašava Sanko Jovanovski, zamenik direktora ovog JP. – Blokiralo nas je najpre preduzeće AD „Boja Sombor“ za 400.000 dinara, jer smo im ostali dužni za radove na obeležavanju horizontalne signalizacije, koji su okončani još 2008. godine!

Rukovodstvo JP zatražilo je tada od lokalne samouprave da im prenese novac da bi se blokada otklonila. To se nije desilo, a zatim su i ostale firme počele da podnose tužbe protiv preduzeća. Malo-pomalo uslovi za rad postali su kao u pećini.

– Svi telefoni u firmi su isključeni, ne možemo da registrujemo službena vozila, a pošta ne prima naše pošiljke – nabraja Jovanovski. – Nemamo para čak ni da kupimo kancelarijski materijal i sredstva za ličnu higijenu. Ipak, najveći problem je što ne možemo da sprovedemo ni postupke javnih nabavki male vrednosti, jer izvođači radova odustaju od izvođenja komunalnih i građevinskih radova zbog neizmirenih obaveza. Ni table sa upozorenjem na javnim česmama nismo mogli postaviti. Razlog zbog kojeg bi Borani mogli da ostanu bez javne rasvete je što lokalna „Elektrodistribucija“ od „Direkcije za izgradnju Bora“ potražuje 32 miliona dinara.

– Spisak naših poverilaca je predugačak – predočava Jovanovski. – Zaječarskom preduzeću za puteve dugujemo 22 miliona dinara, borskoj firmi „Mejlanović“ – 17 miliona za prevoz rizle i zimsku službu, DOO „Jeftović“ Bor potražuje sedam miliona za održavanje javne rasvete u gradu i izgradnju semafora… Dugujemo 1,4 miliona dinara „Železnicama Srbije“ za održavanje putnih prelaza preko železničkih pruga, dok „Srbijavode“ od nas traže gotovo dva miliona dinara za ispuštanje otpadnih atmosferskih voda iz grada. Na sve to treba dodati čak sedam miliona dinara za sudske takse i kamate.

Inače, budžetom za ovu godinu za rad „Direkcije“ je predviđeno 138 miliona dinara. Kada bi se platila sva dugovanja i plate radnicima, za rad ove ustanove ostalo bi svega 20 miliona. Nedovoljno i za podmirivanje najosnovnijih potreba, a kamoli za održavanje javne rasvete, ili isticanje upozorenja da voda sa javnih česmi u gradu – nije za piće…

DUGOVI

JAVNA preduzeća u Boru dobavljačima duguju više od 1,4 milijardi dinara, dok opštinski budžet za ovu godinu iznosi oko 982 miliona dinara. Najveći dužnici su JKP „Toplana“ i „Vodovod“ od kojih EPS potražuje gotovo milijardu dinara.

STEČAJ PRED VRATIMA

DR Žika Golubović, zamenik predsednika opštine, optužio je prethodne vlasti za neprilike u ovom JP. On je najavio da će zatražiti pomoć od Vlade Srbije.

– Od Ivice Stojkovića, direktora „Direkcije“, zatražili smo da pripremi predlog mera za izlazak ovog preduzeća iz krize – kaže Žika Golubović. – Znam da u gradu kruži priča da je ova firma zrela za stečaj, ali mi to nećemo dopustiti. Nešto se mora uraditi, jer SO Bor ne može da sprovede nijedan tender za obnovu, ili izgradnju infrastrukture.

Share

Ostavite odgovor