);

NAJVIŠE STRADALO GROBLJE U SLATINI

Bor, 18. januar 2011.

Borska policija pohapsila osmnjičene za krađu bronzanih bisti i skrnavljenje groblja

Autor: B. F

Kradljivaci bronzanih i mesinganih bisti, vaza, slova i ploča na Novom groblju u Boru i u selima Slatina, Oštrelj, Brestovac, Metovnica i Zlot, izgleda, nisu imali milosti ni prema pokojnim susedima  i poznanicima. Prema policijskom saopštenju, za ova nedela ousmnjuičeni su Branislav S ( 1985. ) iz Slatine i Ivica S ( 1960. ) iz Bora. Njima se stavlja na teret da su pod okriljem noći, od sredine oktobra prošle, do početka januara ove godine, izvršili krivična dela  “krađe i povrede groba”u Boru i okolnim selima.

Najtužnija slika je na seoskom groblju u Slatini, tri kilometra udaljenoj od Bora. Tamo je teško pronaći spomenik ili grob koji nije oskrnavljen. Hir obesnih traje još od  proleća 2008. godine.

-Lopovi su još tada pokušali da skinu bistu moje sestre Dragice. Odneli su mesingana slova, pokidali lance. I susedni grob je “načet”. Sve što je bilo metalno odneto je ili je ostao samo deo, jer nisu mogli tako brzo da iseku ploče i armaturu. To što tada nisu učinili, uradili su pre tri meseca – spomenik je ostao bez biste teške najmanje 40 kilograma. Na nekim spomenicima nema ni krsta- kaže Novica Ivanović podsećajući da je skrnavljenje i lopovluk uredno prijavljivao policiji.

S tugom i bolom o nestaloj bisti svog oca Branka, poznatog pevača vlaških narodnih pesama, priča  Denis Olar:

– Kad je nestala bista Ivanovića, i spomenik mog oca ostao je bez bronzane biste. Još četiri spomenika nemaju biste.  Lopovi su specijalnim napravama isekli metalne šipke  ili mermer. Policija je blagovrmeno obaveštavana. Ista sudbina zadesila je i porodice Janošević, Vasiljević i Ilić. Strašno je, i da se nikad i nikome tako nešto ne desi.

Cela Slatina je u šoku, jer je reč o osumnjičenom za krađu iz njihovog sela. Pojedini Slatinjani ne mogu da veruju zašto policija nije efikasnije reagovala. Jer, dve godine traje skrnavljenje. Od nedavno je ista rabota zapoečta i na Novom groblju u Boru. Pred božićne praznike, netsla je i bronzana bista ( teška 60 kilograma ) pokojne ćerke Daneta Bugarinića u susednom Brestovcu. Da li su osumnjičeni akteri i u krađi bronizanih bisti prvoboraca i zaslužnih ličnosti iz dalje i bliže prošlosti, iz policijskog saopštenja ne može da se utvrdi.

-Zahtevaćemo da policija jasno i glasno saopšti ima li podatke o nestalim bistama prvoboraca Borislava Milenkovića Srđe i Borivoja Tomića Ike. U parku na Drugom kilometru ostali su samo postamenti. Jedna bista nestala je prve dve godine, a druga pre neki dan. Neviđena bruka i sramota za ceo grad. Teško je poverovati da se biste i ostali metalni predmeti ne pretapaju u obližnjim livnicama. Vlasnici livnica moraju da znaju od koga kupuju “sirovine”-  pita se Momčilo Radisavljević, predsednik SUBNOR-a Bor.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !