);

DIREKCIJA BEZ TELEFONA I TOALET PAPIRA

Radnici Direkcije za izgradnju Bora mesecima nemaju telefon, sredstva za higijenu, službena vozila, pa ni kancelarijski papir, jer je račun odavno blokiran, a opština i ne haje

Autor: B.F.

Direkcija za izgradnju Bora je mesecima bez para i – telefona. Nema čak ni pisaćeg i toalet papira. Dug je premašio 101 milion dinara, a račun je mesecima u blokadi. Za ovu godinu iz opštinskog bzudžeta preliće se 138 miliona dinara, taman da se vrate dugovi i isplate zarade zaposlenima. Ostaće 20 miliona dinara, što je nedovoljno i za sitnije radova, a da se i ne govori o krupnijim investicijama.

– Novac iz budžeta nererdovno stiže. Isklučeni su i fiksni i mobilni gtelefoni. Nemamo para ni za kanelarijski materijal i osnovna higijenska sredstva. Trećina duga odlazi na struju. Elektrodistribucija svakog časa može da isključi gradsku rasvetu- izjavio je novinarima Sanko Jovanovski, zamenik direktora JP Direkcija za izgradnju Bora.

U opštini i ne pomišljaju na uvođenje stečaja, mada se o tome odavno priča. Nedaće su započete i pre lanjskih blokada računa zbog dugovanja raznim, uglavnom građevibnskim firmama. Još pre dve , dve i po godine radikalska vlast htele je da ukine Direkciju.

– Zalagali smo se za ukidanje tog preduzeća jer smo s njima imali teške muke. Tamo se zapošljavalo mimo kontrole. Vladao je nerad i javašluk. Poslovi su  sklapani po volji  uticajnih pojedinaca. Nisu samo oni bili predviđeni za „odsterl“. Ukinuli smo Sportski savez, tako da i danas komisija raspoređuje novac klubovima. Jedno vreme u likvidacije bila je i Radio-televizija Bor. Slično se desilo i sa Sportskim centrom. Želeli smo da uvedemo red i odgvornost – ističe Branislav Rankić, bivši predsednik opštine Bor.

Za deblokadu računa trenutno je potrebno pet miliona dinara. Ipak, iz opštine se ne oglašavaju, mada je direktor dobio zadatak da sačini program izlaska iz krize. I sve bi bilo nekako uređeno da je opštinarima samo Direkcija rak-rana. Tu su i dugovanja Toplane od 720 i Vodovoda od blizu pola miliona dinara. Vodovod samo za utrošenu struju dugije 420 miliona.

U međuvremenu 33 zaposlena  od avgusta prošle godine ne dobija naknadu za prevoz. I što je još gore ne mogu na veresiju da registruju vozila, tako da su prinuđeni da po ceo dan sede u kancelarijama i čekaju – da se opština smiluje i prenese neki dinar.

Televizija zamenila Direkciju

I dok u Direkciji za izgradnju sede skrštenih ruku, amfitetar gradi JP Štapma, radio i film, bivša TV Bor. Neke političke partije su oštro reagovale na ovakvo ponašanje lokalne vlasti, ali sve se završilo ćutanjem i zataškavanjem. Ostalo je i pitanje kako se, i da li se, dobijaju zakonske dozvole za gradnju mimo Direkcije.

– Radi se tako kao kad bi RTS  gradio Koridor 10, a ne onaj ko je ovlašćen i stručan- rekao je Branislav Rankić na nedavnoj konferenciji za medije SRS.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama