);

POSKUPLJUJE GREJANJE, VODA, PA I SAHRANJIVANJE

U Boru predloženo poskupljenje svega i svačega za više od 20 odsto. Novi cenovnici važiče od 1.fabruara, nakon sednice Skupštine opštine zakazane za 28. januar

Autor: B.F.

Foto: D.Mladenović

Od 1. februara život u Boru biće skuplji nego što je bilo ko pretpostavljao samo pre dva, tri meseca. Opštinsko veće je prihvatilo predloge javnih komunalnih preduzeća za poskupljenjem grejanje, vode, svih komunalnih usluga, od čišćenja stambenih zgrada do sahranjivanja prosečno za  više od 20 odsto. Najviše će poskupeti, nekada najjeftinija komunalna usluga, pijaća voda – 30,12 odsto, tako da će se gotovo izjednačiti sa visokom cenom u susednom Zaječaru. Cena tople vode, primerice, sada će iznositi 477 dinara po kubnom metru. Grejanje će biti skuplje za 20 odsto i iznosiće blizu 62 dinara po kvadratnom metru stana. Komunalije će biti skuplje za 13,6 odsto. U istom procentu poskupeće i usluge obdaništa. Rečju, nema šta nije dobilo novu, veću cenu.

Novi cenovnici uslediće i za otpadne vode, iznošenje smeća, sahranjivanje, zakup grobnih mesta, za tezge na pijacama, za hvatanje pasa i mačaka lutalica. Spsiak je dugačak, ali članovima Opštinskog veća nije padalo na um da podrobnije raspravljaju o tako važnom životnom pitanju. Svi predozi su jednodušno pihvaćeni.

Odbornici Skupštine opštine na sednici zakazanoj za 28. januar sigurno je da će usvojiti predlog opštinske vlade o novim poskupljenjima, jer valadajući G-17 i DS-SPS imaju stabilnu odborničku većinu. Oni će bez po muke usvojiti i predlog da se izabaru i novi direktori: u JP „Bogovina“ Vladan Mijailović, dipl. inženjer mašinstva i Apotekarskoj ustanovi Bor, farmaceut Snežana Janković.

Obrazloženja za nove cene su ista kao i u ostalim opštinama Srbije, mada je Bor specifičan i po tome što su dugovanja Toplane i Vodovoda prevršila svaku meru, a to neko mora da plati. U ovom slučaju građani će povući najveći deo tereta, jer Vodovod samo za električnu energiju duguje 420 miliiona dinara, a po sopstvenim proračunima u mreži se izgubi 45 do 50 odsto pijaće vode. Toplana je u minusu većem od 700 miliona dinara.

DUBLJA RAKA – SKUPLJA

Komunalci su predočili najduži spsiak usluga i – poskupljenja. Na primer, kopanje rake za pokojnika do 1,70 metara staje 2.103, a do 2,20 metara 2.408 dinara. Hvatanje mačke lutalice je 446, a eutanazija životinja 1.000 dinara. Komunalci i čuvanje uhvaćene mačke naplaćuju – 28 dinara dnevno.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !