);

Публика воли „праве људе” пред камерама

Награђиван Лежаићев филм „Тилва Рош”премијерно прво у Бору, у граду којим је инспирисан, па тек онда у Београду и остатку Србије, пише данашња Политика.

Сцена из филма „Тилва Рош”
Сцена из филма „Тилва Рош”

Српска премијера филма „Тилва Рош” Николе Лежаића биће одржана 26. јануара, у биоскопу „Звезда” у Бору, у граду у којем је снимљена и којем је посвећена ова драма награђивана у иностранству, а од 1. фебруара биће приказиван у реновираној биоскопској сали београдског Дома омладине.

Идеја о филму„Тилва Рош” – драмио одрастању, пријатељству и љубави настала је пре четири године, када је Лежаић видео комични аматерски видео снимак (jackass) – филм „Crap: Pain is empty” двојице тинејџера скејтера из Бора, Стефана и Тоде.

– То је била компилација њихових разних бизарних клипова које су снимали током последње године средње школе. Снимци су зрачили искреноменергијом коју само тад можеш да имаш и то ме је привукло. Чим сам погледао њихов рад, пожелео сам да снимим играни филм у коме би они глумили себе. Почели смо да се дружимо, узимао сам сцене из њиховог аматерског филма и приче које су ми причали, и пробао да од њих направим колажну структуру коју би чинила реалнадрамау комбинацији с мојим стварним доживљајима из тог периода и неким измишљотинама које су причу ипак смештале у фикцију – каже у разговору за „Политику” Лежаић,не кријући утицај америчког независног филма на своје остварење базирано на реалним ликовима и догађајима који се прожимају с фикцијом.

– То je тематика блискa Америци, мит о малом месту из ког се одлази у велики град, мит о тинејџерском пријатељству и љубави. Реално, те теме су блиске свима нама, само су везане за Америку јер их они сматрају довољно битним да о њима праве филмове. И ja мислим да јесу. Реални ликови носе снагу и свежину коју ниједан глумац не може да има. Зато су сви ријалити шоу програми толико гледани, јер постоји нешто што људе магнетски привлачи да гледају „праве људе” пред камерама – сматра редитељ пореклом из Бора, за који каже да је то „оно место одакле се црпе идеје”.

– За мене Бор никад није био сурова средина, у вези с њим више имам меланхолични осећај, неку јако лепу успомену. Људи су паметни, духовити и блесави на свој начин. То је ваљда доста да се инспиришеш – каже Лежаић који је главне улоге у филму доделио управо момцима чији је аматерски филм видео – Стефану Ђорђевићу и Марку Тодоровићу.

– То је била права одлука. Натуршчици не знају да глуме, тако да ако се то од њих не очекује онда нема проблема, јер ни један глумац не зна боље да каже нешто него што би то натуршчик приватно рекао – каже редитељ који не сматра да ће његов филм имати отрежњујућу улогу у српском друштву.

– Прилично сам алергичан на политику, не желим да било кога опомињем, да било коме солим памет јер мрзим када мени то раде. Овај филм нема намеру да пренесе било какву политичку поруку о Србији. Свестан сам да људи могу да је ишчитају пошто имам изграђен став, иако не желим да размишљам о политици и да се њом бавим. Ово је филм о клинцима и ономе шта они раде, а што је мени било фасцинантно. Чак у свом овом лудилу мислим да је то што раде исправно и да се они просто изражавају на не свима прихватљив, али, јако креативан начин. То је по мени за поштовање – искрен је Лежаић који је „Тилву Рош”остварио у продукцији своје филмске куће „Кисело дете” која ће, како пише на сајту, „реализовати филмове са ставом”.

– Ми бисмо радили нешто неоптерећено клишеима и причама које смо сто пута чули. Мина Ђукић припрема играни деби „Непослушни”, роуд муви на бициклима, а Урош Томић филм „Погледај ме, Кустурице”, бајковиту комедију на трагу „Краља комедије” у којој би Емир Кустурица требало да игра себе – најављује Лежаић који је за „Тилву Рош” до сада освојио 11 награда на страним фестивалима, међу којима и „Срце Сарајева” за најбољи филм фестивала у Сарајеву.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !