);

Premijera „Tilva Roša“ večeras u Boru

Bor, 26.januar

Posle 11 nagrada osvojenih na 17 međunarodnih festivala, najpre borska publika večeras, a 1. februara i beogradska, napokon će moći da vidi film Nikole Ležaića „Tilva Roš“, objavio je RTS.

Igrani film Tilva Roš autora Nikole Ležaića biće premijerno prikazan večeras u Boru (19 sati, bioskop “Zvezda”), gde je i sniman, a šest dana kasnije u Beogradu u renoviranoj bioskopskoj sali Doma omladine.

Debitantski dugometražni film reditelja i scenariste Ležaića već je postigao veliki uspeh na međunarodnoj sceni.

Tokom 2010. godine učestvovao je na 17 festivala i osvojio 11 nagrada, među kojima pet glavnih (za najbolji film) u Sarajevu i na festivalima u Rusiji, Holandiji, Portugaliji i Francuskoj.

Tilva Roš je uzbudljiva priča o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi, svež, duhovit i blago melanholičan film u žanru tinejdž drame, ocenila je inostrana kritika.

Glavni kvaliteti ovog filma, u kojem igraju naturščici, jesu originalnost i autentičnost.

Reditelj je izjavio da je inspiraciju dobio pre četiri godine kada je video jednočasovni amaterski film.

Snimili su ga tinejdžeri iz Ležaićevog rodnog Bora skejteri Stefan Đorđević i Marko Todorović.

Dvojici mladića poverene su glavne muške uloge u filmu, a glavnog ženskog lika Dunji Kovačević.

U igrani film uključeni su i amaterski snimci bizarnog sadržaja iz Đorđevićevog i Todorovićevog filma Crap – Pain is empty.

Glavni likovi su Toda i Stefan, najbolji drugovi, skejteri koji provode leto po završetku srednje škole u svom malom rudarskom gradu snimajući klipove po ugledu na Em-Ti-Vi šou Jackass. Vreme provode sa Dunjom, drugaricom koja živi u Francuskoj, ali svakog leta dolazi u Bor da bude sa starim društvom.

Toda i Stefan ulaze u prećutno nadmetanje za njenu pažnju snimajući sve luđe video klipove, te se razvija čudan odnos istovremenog prijateljstva i takmičenja.

U drugom planu priče je grad Bor u vreme demonstracija ljudi koji su ostali bez posla u doba tranzicije i privatizacije.

Ležaić je naglasio da je to samo pozadinska priča i da nije želeo da uvodi i aspekt politike, jer to filmskim junacima nije interesantno, kao što nije bilo ni njemu kada je imao 18 godina.

Naslov filma znači crveno brdo (na vlaškom jeziku), a to je ime lokaliteta gde je započela rudarska istorija Bora.

Specifični pejzaži napuštenih rudarskih kopova odlično su predstavljeni zahvaljujući direktoru fotografije Milošu Jaćimoviću.

Ležaić je bio i montažer i koproducent, uz Minu Đukić i Uroša Tomića, a projekat je realizovan za oko 400.000 evra. Ostvarenje je realizovano i zahvaljujući producentskoj kući „Kiselo dete“, koju je osnovalo nekoliko mladih srpskih filmskih autora, okupljenih oko zajedničkog cilja – „pravljenje nezavisnih igranih i dokumentarnih filmova sa stavom“.

Povodom premijere Ležaićevog fima večeras u Boru, biće organizovan veličanstveni vatromet.

Naturščici kao pravi i jedini izbor

Autor filma Tilva Roš reditelj Nebojša Ležaić ističe da nije bilo dileme da li da angažuje naturščike jer je želeo da sačuva energiju njihove priče.

„Ovaj film ne bi imao nikakvog smisla bez njih, nisam želeo profesionalne glumce, već da pokažem ljude koji stvarno nešto rade u svom životu“, naglasio je mladi reditelj.

Ležaić je naveo i da je napisao samo okvirni scenario, a zatim ga prilagođavao na snimanju, tokom sve boljeg upoznavanja i druženja sa Todom (Markom Todorovićem) i Stefanom Đorđevićem.

Đorđeviću se rezultat dopao ako se izuzme izbor muzike, za koji smatra da je sladunjav, dok bi on voleo čvršći zvuk. Todorović smatra da je reditelj dobro razumeo njih dvojicu, da film ima pravu energiju, ali da on u životu nije toliko mračan kao lik koji tumači.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !