);

U BORU, UZ VATROMET, PROMOVISAN LEŽAIĆEV FILM „TILVA ROŠ“

Bor, 27.januar

Autor: B.F.

Foto: D.Popaz

Boranin Nikola Ležaić, mladi režiser i scenarista  filma „Tilva roš“ ( Crveno brdo na vlaškom) promovisao je, gde je i snimio, u rodnom gradu svoje debitantsko, s 11 međunarodnih nagrada, ostvarenje na najelpši mogući način – uz prepunu salu bisokopa „Zvezda“ i veličanstveni vatromet. Domaćini, RTB Bor i opština Bor, upriličili su i razgovor sa novinarima, gde se obratio generalni direktor kombinata bakra, Blagoje Spaskovski:

-Nikola ne samo da je borsko dete, nego je i odrastao u mom komšiluku, pa i mojoj kući. Sačinio je film o svojoj generaciji koja kroz prijateljstvo i ljubav iskazuju zrelost. Nije to samo tinejdžerska drama, nego i stvarna slika Bora i Majdanpeka. Skejteri su upečatljivi likovi, oni će kao dar ovog rudnika i grada ovde dobiti svoj park. Ekipa filma „Tilva roš“ biće idejni tvorac tog skejter parka.

Spaskovski je posebno inspirisan scenama kada masa mladih klične „RTB…RTB…“ kako bi sačuvali rudnik. Jer, da je RTB, podseća direktor, otišao u ruke svetskih gazdi, bioskop „Zvezda“ danas ne bi bio dupke pun sa 700 gledalaca…

Režiser Ležaić jedino je imao primedbu na loše ozvučenje, jer su zvučnici stari celih 50 godina. – Nemam ništa posebno da kažem, pitajte šta god želite- naglasio je mladi umetnik.

Posle premijere usledila je još jedna predstava. Borani su tražili kartu više. Za jedno veče oko 1.500 ljudi u bioskopu. Poseta kojoj bi pozavideli i neuporedivo veći gradovi. A na kraju konferencije za novinare domaćini su citirali jednog od naših  kritičara:

-Nikola je uspeo, svaka mu čast. Uspeli su, svaka im čast. Kritičar je mislio , ne samo na Ležaića, nego i glavne uloge, tinejdžere Stefana Đorđevića, Marka Todorovića i Dunju Kovačević, ali i njihove „roditelje“ Draganu Mrkić i Radoja Čupića. I još jedanput je spomenuto da su svetski stručnjaci ocenili da je glavni kvalitet filma originalnost i autentičnost.

Ceo projekat stajao je blizu 400.000 evra.

DAMPER UNIŠTIO INSTALACIJE

Na pitanje novinara zašto je deo filma sa ogromnim rudarskim damperom snimljen u Majdanpeku, a ne u Boru, Ležaić je odgovorio:

-U pitanju je su tehnički razlozi.

– I još nešto je bitno. Kada je pre više godina organizovan protestni miting, rudari su damper iz rudnika „izveli“ na ulice. Uništena je cela elektro instalacija. Zato je najveći deo filma sniman u borskom  rudniku, a scene iz grada  „preseljene“ su u  Majdanpek- podsetio je Spaskovski.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !