);

ŠTRAJK U 1.500 ŠKOLA

U 1.500 osnovnih i srednjih škola danas počinje generalni štrajk pod nazivom “Ujedinjeni sindikati”, koji organizuju tri prosvetna sindikata: Unija sindikata prosvetnih radnika, Sindikat radnika u prosveti i Sindikat “Nezavisnost”. Članovi Sindikata obrazovanja skratiće časove za deset minuta. U štrajku će učestvovati više od 90.000 zaposlenih u prosveti.

– Ovo je najveći štrajk do sada. Od danas neće raditi 1.500 osnovnih i srednjih škola u Beogradu, Kraljevu, Kruševcu, Zrenjaninu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Nišu, Vranju, Subotici, Priboju… Priče koje plasira Vlada o tome da bi povećanje plata uticalo na ekonomiju zemlje naprosto nisu tačne. Znamo da imaju oko 140 milijardi namenjenih za specijalne potrebe. Za poboljšanje statusa zaposlenih u prosveti, što ne podrazumeva samo plate već i jubilarne nagrade, otpremnine, stručno usavršavanje, potrebno je 20 milijardi dinara. Štrajk će trajati sve dok ne ispune naše zahteve, a jedan od njih je povećanje plate od 24 odsto – kaže za “Blic” Leonardo Erdelji iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

Sindikat “Nezavisnost” u štrajku je već od ponedeljka, skraćenjem časova na 30 minuta, ali od danas će potpuno obustaviti nastavu.

– Čekamo dve godine na razgovor, socijalni dijalog mora da postoji. Nek uvedu diktaturu ako neće da pregovaraju. Na sastanku nam je ponuđeno da pregovore odložimo do aprila. Ako ovako nastave da rade, Vlada neće do aprila ni opstati – navodi Tomislav Živanović, predstavnik “Nezavisnosti”.

Zaposleni su obavezni da dođu u školu, učenici takođe treba da budu u učionicama, ali, kako je rečeno u štrajkačkom odboru, nastavnici članovi sindikata neće držati časove. Prosvetni radnici, koji ne žele da učestvuju u štrajku, držaće časove i niko im ne sme to zabraniti niti im zbog toga pretiti.

Ministar prosvete Žarko Obradović odbio je juče da komentariše odluku prosvetnih radnika da započnu generalni štrajk. On je rekao da će danas, tim povodom, održati konferenciju za novinare.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama