ZA GRAĐANE BORA OD 1. FEBRUARA SKUPLJE KOMUNALIJE

Odbornici Skupštine opštine Bor prihvatili su predlog Opštinskog veća o poskupljenju usluga grejanja, vode za piće, boravka dece u obdaništima i komunalnih usluga počev od 1. februara.

Članovi Opštinskog veća, kojeg čine članovi koalicije koju predvode G17 plus, Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije, prethodno su dali saglasnost na predlog Upravnog odbora JKP „Toplana“ da se cena grejanja kvadratnog metra stambenog prostora poveća za 20 odsto, kao i na predlog UO „Vodovod“ za povećanje cene kubika vode za 32 odsto, objavila je agencija Beta.

Ovom odlukom Borani će za kvadrat grejne površine umesto dosadašnjih 51,57 dinara mesečno morati da izdvoje 61,88 dinara, bez PDV-a, dok će kubik vode plaćati 30,12 dinara umesto sadašnjih 23,07 dinara. Usluge komunalnog preduzeća „3. oktobar“ povećane su za 13,6 odsto.

Poskupele su i usluge smeštaja predškolske dece u Ustanovi za decu „Bambi“ i to za oko 1.000 dinara mesečno.

Mnogo polemika izazvalo je usvajanje programa poslovanja JP „Štampa radio i film“ (ŠRIF) u čijem sastavu posluje lokalna televizija, jer je opoziciona Vlaška demokratska stranka Srbije (VDSS) zamerila ukidanje informativnog programa na jezicima nacionalnih manjina.

Odbornik VDSS Predrag Balašević smatra da je borska televizija baš na osnovu tog programa izuzeta od privatizacije.

– Po kom osnovu i ko daje za pravo bilo kome da ukine emisiju na vlaškom jeziku – upitao je Balašević.

Direktor tog preduzeća Vladan Novović je rekao da je program ukinut jer su se gledaoci iz Kladova i Negotina žalili da ne razumeju dijalekt kojim Vlasi govore u opštini Bor, ali i da će se program obnoviti u dogovoru sa Nacionalnim savetom vlaške nacionalne manjine.

Balasević mu je, međutim, replicirao da je taj program bio namenjen isključivo meštanima ove opštine, jer se u to vreme signal borske televizije nije video u Negotinu i Kladovu. On je, takođe, zamerio i zbog toga što će za potrebe diskoteke kojom će upravljati ŠRIF biti izdvojeno 20 miliona dinara umesto da se tim novcem kupe predajnici za prijem TV signala ovog medija u okolnim selima.

Share

One thought on “ZA GRAĐANE BORA OD 1. FEBRUARA SKUPLJE KOMUNALIJE”

 1. TOPLA POTROŠNA VODA U BORU “PRESOLJENA”-CENOM!!
  Povodom predstojećeg povećanja cena komunalija u Boru, moj komentar zadržaće se samo na cenu pripreme tople potrošne (sanitarne) vode u NGC. Naime, JKP „Toplana“ Bor predlaže poskuplenje tople vode na 477,66 din/m3, što je (pre)papreno iz razloga:
  5. Cena tople vode u Beogradu je 132,05 din/m3 sa PDV od 8% i važi od 1. novembra 2010. godine.
  6. Predložena cena za toplu potrošnu vodu u Boru je veća od one u Beogradu za 3,62 puta,
  7. Potrošnja električne energije za zagrevanje i distribuciju tople potrošne vode, kao najveći trošak i stepenom iskorišćenja od 80%, iznosi 58 kWh/m3, odnosno 258 din/m3. Ako se voda greje u periodu niže tarife električne energije, cena bila bi 108 din/m3 sa cenom hladne vode i PDV-om.
  8. U porodičnom dvosobnom stanu u NGC u kojem živi tročlano domaćinstvo u 2010. godini za toplu vodu (64 m3) je platilo 25.472 dinara, za utrošenu električnu enertgiju 18.135 dinara i za grejanje 33.541 dinar. U Boru verojatno ne postoji domaćinstvo koje plaća električnu energiju samo za pripremu tople potrošne vode više od potrošnje električne energije za sve druge aparate (naravno, osim bojlera).
  Iz pregleda proizilazi da je cena tople potrošne vode u NGC previsoka, a korisnici su pred svršenim činom, moraju da plate ili da ugrade svoje bojlere, čija investicija bi koštala oko 15.000 dinara, što mislim, da ne odgovara ni „Toplani“ Bor.
  S druge strane, JKP „Toplana“ Bor mogla bi da zagreva vodu u grejnom periodu iz vrelovoda, što bi bilo racionalnije i efikasnije. Učešće i ovako visoke cene tople potrošne vode u ukupnom bilansu prihoda „Toplane“ je veoma nisko u odnosu na druge usluge i iznosi oko 3%.

Ostavite odgovor