);
Breaking News

I Dr Iggi na beogradskoj premijeri “Tilve Roš”

Jedan od najnagrađivanijih srpskih filmova u poslednjoj deceniji, „Tilva Roš“ premijerno je prikazan u Beogradu u utorak uveče.

Debitantsko ostvarenje mladog reditelja Nikole Ležaića, nakon fenomenalnog internacionalnog uspeha, imalo je srpsku premijeru 26. januara u Boru (bioskop „Zvezda“), a sinoć je prvi put prikazano i u Domu sindikata, objavio je „Mondo“.

Pored brojnih mladih ljudi beogradskoj premijeri prisustvovali su glumci Nada Macanković, Dragana Dabović, Milutin Milošević, Zlatko Rakonjac, Branko Babović (alijas Đuro Palica), menadžerka u kinematografiji Aida Alilović i denser Igor Todorović. Inače, popularna pesama Dr Iggy-a „Oči boje duge“ je pevana tokom karaoka u jednoj sceni filma.

„Ovaj film vas neće oboriti s nogu, jer već sedite. Vatrogasci nam nisu dopustili da napunimo Dom omladine, pa smo napunili Dom sindikata“, najavila su duhovito film dvojica aktera istog.
Ovaj svež, uzbudljiv, duhovit i rafinirano melanholičan film doživeo je aplauze i od beogradske publike, mada je režiser, scenarista i montažer „Tilve Roš“ Nikola Ležeić rekao da je imao veću tremu pred premijeru u rodnom Boru, gde je i smeštena radnje ove uzbudljive priče o odrastanju, prijateljstvu i ljubavi.

Pogledajte video intervju za MONDO 30-godišnjeg režisera Nikole Ležaića o svom debitantskom filmu.Inače, priča filma „Tilva Roš“ (vlaški naziv za Crveno brdo, prvo runo telo borskog basena) nastala je od klipova koje su snimala dvojica 19-godišnjaka Marko Todorović i Stefan Đorđević, i situacija koje su ispričali Nikoli Ležaiću da su im se desile, a režiser je sve to povezao sa svojim uspomenana i maštarijama.

Radnja filma smeštena je u Bor, u rudniku bakra u toku su radnički protesti zbog privatizacije. Devetnaestogodišnjake Todu i Stefana tranzicija ne interesuje. Oni su nerazdvojni prijatelji, skejteri, i sa svojim društvom provode svoje prvo leto nakon srednje škole. Tumaraju gradom i po napuštenim površinskim kopovima, inspirisani TV serijom „Jackass“ snimaju video klipove u kojima izvode razne vratolomije. U tom čudnom odnosu bezuslovnog prijateljstva i rivalstva, nesvesno pokušavaju da nadmaše jedan drugog. Kada se u Boru pojavi Dunja, tinejdž – anarhista koja svakog leta dolazi u Bor iz Francuske i ludo se provodi u atmosferi „bez mnogo pravila“, ona Todi i Stefanu prećutno postaje novi predmet nadmetanja.

„Tilva Roš“ je tokom protekle godine prikazan na 17 festivala i osvojio 11 nagrada, među kojima pet glavnih (za najbolji film) u Sarajevu i na festivalima u Rusiji, Holandiji, Portugaliji i Francuskoj.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !