);

SKUPLJA RATA ZA PENZIJU

Za sve koji sami uplaćuju staž naredna tri meseca novi cenovnik doprinosa. Najniža mesečna rata 3.865 dinara, a najviša 55.224 dinara

SVI koji sami sebi uplaćuju doprinose, kako ne bi imali rupe u stažu, od srede će plaćati skuplje rate. Iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje poručuju da će u naredna tri meseca važiti novi cenovnik. Najjeftinija rata će u februaru, martu i aprilu iznositi 3.865 dinara, a najviša 55.224 dinara, objavile su „Večernje Novosti“.

– Za ovakvu uplatu staža se odlučuju svi koji nisu u radnom odnosu, a žele da im teče staž kako bi nakupili dovoljno godina za odlazak u penziju – objašnjava Jelica Timotijević, iz Fonda PIO. – To su uglavnom radnici koji su ostali bez posla, vojnici na civilnom služenju vojnog roka, domaćice, studenti…

Nove osnovice osiguranja su skuplje za 4,9 odsto od dosadašnjih, a do razlike u ceni je, kako objašnjavaju u Fondu PIO, došlo zbog redovnog usklađivanja sa kretanjem zarada u prethodnom kvartalu.

– U narednom tromesečju će svi zainteresovani građani moći da izaberu jednu od 13 osnovica koje se, kao fiktivne plate, kreću u rasponu od 17.571 dinara, koliko je najniža, pa do 251.020 dinara koliko je najviša osnovica – dodaje Timotijević. – Građani koji žele da uplaćuju staž mogu da izaberu bilo koju kategoriju osiguranja, nezavisno od stručne spreme i, osim što imaju mogućnost da sami odaberu osnovicu po kojoj će uplaćivati doprinose, mogu da je menjaju svakog meseca.

Najveći broj osiguranika se odlučuje za najskromnije osnovice. Ona u ovom trenutku iznosi 35 odsto od prosečne republičke zarade. Ima međutim i onih koji su nastavili da uplaćuju onoliko koliko bi izdvajali da su ostali u radnom odnosu. Najmanje je onih koji uplaćuju najskuplje tarife, a kako nam objašnjavaju u Fondu, na tu se opciju opredeljuju kako bi sačuvali visok prosek na osnovu kojeg neće pokvariti buduću penziju.

PRIJAVA

OBRAZAC za plaćanje doprinosa za penzije može se potražiti u bilo kojoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Na tom formularu se upisuje željeni iznos i on se može menjati svakog meseca, u zavisnosti od toga koliko građani žele da izdvajaju za doprinose. Na osnovu ovog obrasca izdaje se rešenje i može da se počne sa uplatama. Plaćanje je do petnaestog dana u mesecu za prethodni mesec.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !