);
Breaking News

BAKAR PREMAŠIO REKORDNIH 10.000 DOLARA ZA TONU

Bor, 7.februar

BLAGOJE SPASKOVSKI O REKORDNOJ CENI BAKRA NA LONDONSKOJ BERZI METALA:

Autor: Gorica Tončev-Vasilić

Bakar je prvi put od kada se njime trguje na čuvenoj Londonskoj berzi metala (LME), premašio cenu od 10.000 dolara po toni i to, kako su prenele agencije Reuters i Tanjug, odmah nakon objavljivanja vesti o padu stope nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama. U petak, 4. februara, tona “crvenog” metala vredela je rekordnih 10.065 dolara, a istorijske cene zabeležilo je i zlato (43.519 dolara za kilogram) i cink (31.100 američkih novčanica po kilogramu).

– Bakar postaje sve traženija berzanska roba, a to znači da rudarstvo ima svetlu budućnost zbog koje su u ovu privrednu granu potrebna permanentna ulaganja, istraživanja i razvoj – rekao je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor komentarišući vest koju je i svetsko tržište primilo kao signal povoljnog razvoja ekonomije, što je uticalo i na rast cene nafte i jačanje američkog dolara.

– Početkom prošlog meseca rekao sam u jednom intervjuu da će potražnja za bakrom nastaviti da raste u ovoj godini, ali da ponuda, međutim, neće pratiti taj rast, već će imati uspone i padove. Veća tražnja od ponude uticaće da cena “crvenog” metala ostane visoka u 2011. godini, ne niža od prosečnih 8.000 dolara po toni – podsetio je.

Objašnjavajući razloge zbog kojih je bakar postao, maltene, najkorišćeniji industrijski metal Spaskovski je istakao nekoliko činjenica: – Prvenstveno razloge za ovako dobru cenu treba tražiti ekspanziji kineskog tržišta koja će se, prema mojim procenama, nastaviti. Očekujem, zato, da Kina, odnosno Azija, bude najveći kupac “crvenog” metala ove godine. Još jedan veoma važan razlog zbog kojeg će cena ostati visoka jeste nizak sadržaj metala u rudicima širom sveta, pa i u ovom našem, borskom – kaže Spaskovski i dodaje da to dodatno “podiže” proizvodnu cenu bakra, odnosno troškove eksploatacije. – Tu su, svakako, i problemi sa tehnologijom zbog kojih će i kombinat bakra, kao što to čine svetski rudnici, ove godine rekonstruisati i revitalizovati flotacije u Boru i Majdanpeku i na taj način obezbediti veće iskorišćenje bakra i plemenitih metala iz rude. Mi smo prošle godine, sa tehnologijom iz sedamdesetih, ipak smanjili troškove za 30 odsto, a ulaganjem u nove flotacione mašine i automatizaciju procesa pripreme mineralnih sirovina, procenat smanjenja troškova biće u 2011. još veći. Sa druge strane, iskorišenje bakra, zlata i srebra biće neuporedivo bolje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama