);
Breaking News

BRAŠNO POSKUPLJUJE NA 60 DINARA

Na rafovima u prodavnicama već desetak dana nema dovoljno brašna. Trgovci najavljuju nove cene veće za oko sedam odsto, odnosno cenu od oko 60 dinara.

U “Sos marketima” kažu da oni brašna tokom prošle nedelje nisu imali samo jednog dana, ali da se stanje u međuvremenu stabilizovalo i da u ponudi sada imaju sve vrste, objavio je danas B 92.

„Brašno nabavljamo od “Mlin testa” i “Plandišta” i imamo ga dovoljno. Brašno tipa 500 oba proizvođača košta 49,90, dok je “Mlin testovo” brašno tipa 400 55,90 dinara. Brašno iz “Plandišta” je 52,90 dinara. Problem trenutno imamo sa šećerom, koga u našim radnjama nema jer nam ga proizvođači ne isporučuju“, Milena Radulović, direktor marketinga “Sos marketa”.

Dejan Pilja, komercijalni direktor kompanije “Žitko”, kaže da je pšenica već dostigla cenu od 28 dinara po kilogramu, zbog čega je ova kompanija morala ponovo da koriguje cene brašna i testenina, i to za sedam odsto.

„Novi cenovnici na snagu stupaju prekosutra. Kilogram brašna T-500 u maloprodaji će koštati oko 60, a glatkog brašna T-400 oko 75,76 dinara. I cene brašna T-550/1 u džakovima od 50 kilograma biće povećane na 40,5 dinara, što je cena kakva odavno nije zabeležena“, kaže Pilja.

U pojedinim objektima “Delta Maksija” juče nije bilo ni brašna ni šećera, a objašnjenje te firme je da je do manjka došlo jer im proizvođači ne isporučuju tražene količine.

„Da bi održali kontinuitet ponude ovih namirnica u našim radnjama, sada uvodimo nove proizvođače“, kažu u “Delta Maksiju”.

Ljubiša Radenković, direktor šećerane “Te-to” iz Sente koja šećerom snabdeva i “Delta Maksi”, kaže da ova šećerana trgovcima šalje uobičajene količine šećera. „Proizvodnja šećera u Srbiji od 490.000 tona ove godine e biti rekordna, što znači da će ga za domaće potrebe biti više nego dovoljno. Mi trgovcima prodajemo uobičajene količine, s tim što u strahu od novih poskupljenja građani sada kupuju više šećera nego inače. I to dovodi do nestašica na rafovima. Zbog toga su trgovci tražili da im pojačamo isporuke, što mi ne želimo da radimo jer veće isporuke stvaraju prostor za špekulacije u kojima kada dođe do sledećeg poskupljenja šećera neće zaraditi oni koji su šećer proizveli, nego trgovci“, kaže Radenković.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !