);

POČELA SASLUŠANJA ZBOG PLJAČKE U „KOLUBARI“, DA LI SU BOR I SMEDEREVO SLEDEĆI?

Bor, 9.februar

Policija juče saslušala 20 osoba, među kojima i rukovodioce „Kolubare“, zbog višemilionske pljačke firme. Na informativnom razgovoru i direktor preduzeća koje je u vlasništvu Radosava Savatijevića Keneta. Da li će se policijska istraga i novinarsko istraživanje proširiti i naj još neke kompanije u srbiji, recimo RTB Bor

Gotovo je s kriminalom u „Kolubari“!
Kako je Kurir nezvanično saznao, policija je juče saslušala 20 osoba zbog pljačke ove državne firme. Na informativnom su bili rukovodioci rudarskog basena, ali i privatnici. Među „pozvanima“ je i Ivan Ivanović, vozač Radosava Savatijevića Keneta i direktor firme „Beoogrev“, koja se bavila trgovinom ugljem, piše današnji Kurir.
– Policija na tom slučaju radi godinu dana. U saradnji s tužilaštvom juče smo obavili smo razgovor sa oko 20 ljudi, a vrlo brzo ćemo krenuti i u konkretniju akciju, jer ćemo kroz ta saslušanja odlučiti i ko će biti osumnjičen – rekao je izvor Kurira iz MUP.
Inače, prema navodima „Insajdera“, firme koje su u nekom trenutku bile povezane s Radosavom Savatijevićem Kenetom i godinama snabdevale beogradske toplane ugljem iz Kolubare su „Pam-Ek“, „Aleksandar“ i „Beoogrev“. Vlasnik „Beoogreva“ je do 11.8.2009. bio Radosav Savatijević, tada već uveliko član UO EPS. Kako je ugovor između „Beogradskih toplana“ i „Beoogreva“ zaključen 9.9.2009. godine, to znači da je Savatijević istupio iz vlasništva manje od mesec dana pre zaključenja ugovora.

„Beoogrev“ je nastavio sa snabdevanjem toplana u 2010. kao jedini učesnik na tenderu. Četvrta firma koja je radila s „Beogradskim elektranama“ je „Beokran sistem“. Suvlasnik ove firme do septembra je bila Gordana Kokotović, koja je i suvlasnica „Pam-Eka“ sa Savatijevićem. Od septembra je isključivi vlasnik „Beokran sistema“ Ivan Ivanović, koji je istovremeno i direktor Savatijevićevog „Beoogreva“. Sve četiri firme su godinama imale i mehanizaciju angažovanu u „Kolubari“.

Kurir je juče pokušao da stupi u kontakt sa Ivanovićem, ali nije se odazivao na pozive Kurira. Sa druge strane, komentar nismo dobili ni od Savatijevića. Kako smo saznali, on je juče bio u inostranstvu.

Prema nekim, pričama koje ovih dana kruže u široj javnosti, postoji mogućnost da se policijsko, ali i novinarsko istraživanje, proširi i na još neke velike državne kompanije i preduzeća. U kuloarima spominju se Smederevo i RTB Bor.

Kurir-M.C.

Škundrić: Očekuju se nova saznanja

Interne kontrole i dalje preispituju poslovanje „Elektroprivrede Srbije“, kako bi se utvrdilo da li ima eventualnih propusta i zloupotreba u poslovanju tog javnog preduzeća, izjavio je juče Tanjugu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i dodao da očekuje nova saznanja o ranijem poslovanju Rudarskog basena „Kolubara“. Novih saznanja o poslovanju „Kolubare“ u prethodnom periodu sigurno će biti, ali osim internih kontrola EPS, i nadležne institucije rade svoj posao, rekao je ministar.
– Ukoliko se utvrdi da je bilo zloupotreba, mahinacija i otuđivanja javne svojine, svako će morati da snosi svoj deo odgovornosti kroz redovne procedure koje funkcionišu u svakoj pravnoj državi – istakao je Škundrić.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !