);

KINEZI POMAŽU I BORSKOM RUDNIKU

Bor, 10.februar

Blagoje Spaskovski, direktor RTB Bor procenjuje da će astronomska cena bakra  “podići” rudarsku proizvodnju

Izvor: Pravda

Autor: B.F.

Bakar je, pre neki dan, prvi put od kada se trguje ovim metalom na Londonskoj berzi  (LME)  premašio cenu od 10.000 dolara po toni, tako da je juče, primerice, tona crvenog metala iznosila 10.145 dolara. Istorijsku, astronomsku cenu dostiglo je i zlato (43.519 dolara za kilogram) .

– Bakar postaje sve traženija berzanska roba, a to znači da rudarstvo ima svetlu budućnost zbog  čega su u ovu privrednu granu potrebna  stalna ulaganja, istraživanja i razvoj – izjavio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor komentarišući najnovije vesti o kretanju cena metala na Londonskoj berzi.

Veća tražnja od ponude, naglašava Spaskovski, uticaće da cena bakra u celoj 2011. godini ostane rerkordna ili, što je moguće, na prosečnih 8.000 dolara po toni .

Kako je došlo do tako naglog, istorijskog skoka cene “crvenog metala” u svetu, Blagoje Spaskovski, kao jedan od naših najokopmentnijih menadžera u toj oblasti, objašnjava da je najpre reč o ekspanziji kineskog tržišta , što će i ubudće biti nastavljeno. Zato treba očekivati da Kina, odnosno Azija, bude najveći kupac bakra u ovoj godini. Veoma je bitan i nizak sadržaj metala u rudicima širom sveta, pa i u borskom rudniku, što dodatno “podiže” proizvodnu cenu ovog metala.

-Pritiskaju i nedaće  sa zastarelom tehnologijom zbog čega će i RTB ove godine rekonstruisati flotacije u Boru i Majdanpeku i na taj način obezbediti veće iskorišćenje bakra i plemenitih metala iz rude. Naši stručnjaci su prošle godine, koristeći tehnologiju iz sedamdesetih i osamdesetih godina, smanjili troškove za 30 odsto. Ulaganjem u nove flotacione mašine i automatizaciju procesa pripreme mineralnih sirovina, procenat smanjenja troškova u ovoj godini biće još veći. Sa druge strane, dobićemo neuporedivo bolje iskorišenje bakra, zlata i srebra.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !