);

На тржишту 80.000 непрописних комплета прве помоћи

Бор, 11.фебруар

Агенција за лекове и медицинска средства је непрописно издала дозволе за 80.000 комплета прве помоћи за возила чиме је угрозила безбедност грађана, упозорио је данас председник Националне организације потрошача Србије (НОПС) Горан Паповић.

„Захтевамо да Агенција за лекове и медицинска средства објави неусаглашеност са Српским стандардима комплета прве помоћи турског произвођача Новитас, словеначке Тосаме и кинеских произвођача чији је увозник Каран Цо из Чачка”, рекао је он на конференцији за новинаре у Медиа центру у Београду.

Паповић је позвао тржишну инспекцију да нестандардизоване комплете прве помоћи које је Агенција за лекове ипак одобрила као стандардне, уклони са тржишта као лажне јер ти компети нису безбедни, преноси Бета.

„У Србији су, према званичним подацима, на тржишту комплети прве помоћи вредности 160 милиона динара у којима су газа и троугласте мараме од тканине која не упија течност и која није стерилна”, казао је он.

„Ако се ознака стандарда стави на производ који није стандардизован, саобраћајна полиција, према закону о безбедности саобраћаја, нема право да отвара комплет, и тиме се доводе у заблуду и потрошачи, и државне институције као што је Министарство унутрашњих послова”, оценио је он.

Председник НОПС је навео да је неприхватљиво да се у апотекама у Србији налазе поизводи који су доболи одобрење Агенције за лекове, а ипак нису у складу са законским стандардима.

„Постављамо питање Агенцији за лекове и медицинска средства ко ће одговарати”, казао је Паповић.

Председник Скупштине Асоцијације потрошаца Зорица Матејевић рекла је да домаћи произвођачи медицинских средстава – Медитекс, Галеника и МБС максимално поштују прописане стандарде.

„Наглашавам да домаћи произвођачи комплета за прву помоћ послују са губицима јер су њихови стандардизовани производи за 200 до 300 динара скупљи, а такође је угрожен радни положај око 1.000 запослених у производњи ових производа”, казала је она.

Матејевић је нагласила да Асоцијација произвођача губи и време и енергију у троуглу између Агенције за лекове и медицинска средства, Министарства здравља и Завода за стандардизацију који одбијају да анализирају садржај спорних комплета прве помоћи.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !