);
Breaking News

Šverceri dolaze u Srbiju zbog niske cene cigareta

Bor, 11.februar

Cigarete zbog kojih je u Rumuniji u poslednja dva dana privedeno 150 policajaca i carinika, osumnjičenih za uzimanje mita, kupovane su u međuzoni sa srpskim graničnim prelazom, tvrdi za “Blic” Nenad Banović, načelnik Pogranične policije MUP Srbije.

Samo jedna smena na granici profitirala je na ime mita oko 6.000 evra dnevno
Samo jedna smena na granici profitirala je na ime mita oko 6.000 evra dnevno

On ocenjuje da je moguće da je deo cigareta prošvercovan i preko naših prelaza, ali da se radi o znatno manjim količinama.

Skandal otkrivanja šverca cigareta iz Srbije juče je u Rumuniji doveo do smene šefa nacionalne carine Radua Trajana Magineana. On je smenjen odlukom premijera Rumunije Emila Boka, nakon što je Maginean osumnjičen za uzimanje mita od 130.000 evra, piše današnji Blic.

Akcija u Rumuniji, u kojoj je učestvovalo 1.200 pripadnika specijalnih policijskih jedinica, čak i u helikopterima, počela je privođenjem 94 policajca i 46 carinika uglavnom sa graničnih prelaza Najdas i Stamora Moravita, koji se sa srpske strane graniče sa prelazima Kaluđerevo kod Bele Crkve i Vatin kod Vršca.

– Svi privedeni su na saslušanju u Nacionalnoj direkciji za antikorupciju, a po rešenju Apelacionog suda u Bukureštu do sada je pritvor od 29 dana određen rešenjem za 86 policajaca i carinika koji se terete za uzimanje mita i omogućavanje šverca cigareta i alkohola, javili su juče rumunski mediji, navodeći da se hapšenja nastavljaju.

Akcija na razotkrivanju zloupotreba na graničnim prelazima trajala je poslednjih nekoliko meseci, u njoj je učestvovalo i nekoliko prikrivenih islednika, a policija je u istrazi u tajnosti instalirala računare s kamerama i mikrofonima koji su snimali osumnjičene, što će sada biti korišćeno kao dokazni materijal. Prema prikupljenim dokazima, u pitanju su milionske sume, jer je samo jedna smena na graničnom prelazu na ime mita profitirala i do 6.000 evra dnevno.

Među privedenima pominju se i dvojica državljana Srbije, inače zaposlena u rumunskoj carini, Dalibor Jovanović i Milan Gubić, čijim bogatstvom su se posebno bavili rumunski mediji.

S druge, odnosno srpske strane, u Upravi Carina tvrde da nisu učestvovali u akciji rumunskih vlasti, ali i da nema indicija da su u ovim zloupotrebama učestvovali naši carinici.

Načelnik pogranične policije MUP Srbije Nenad Banović za “Blic” je izjavio da se akcija u Rumuniji zasniva na cigaretama koje su kupovane u međuzoni između Srbije i Rumunije, u fri-šopovima, a zatim krijumčarene preko njihovih graničnih prelaza.

– Te cigarete nisu ni prolazile preko naše granice, možda u dosta manjoj količini jer smo poslednjih pet godina preduzeli različite antikorupcijske mere, koje su doprinele i velikim zaplenama i hapšenjima, a smenjivane su i čitave smene zaposlenih na graničnim prelazima – izjavio je Banović. Inače, podaci Carine ukazuju na to da u poslednjih nekoliko meseci krijumčarski kanal, kojim su devedesetih godina strane cigarete švercovane u Srbiju, promenio pravac pa se sada cigarete proizvedene u Srbiji krijumčare u inostranstvo.

– Cigarete iz Srbije u poslednjih šest meseci samo izlaze napolje. Razlog je razlika u ceni. U Srbiji su cigarete najjeftinije, a pravac su zemlje EU, ka Rumuniji i Bugarskoj, Mađarskoj i dalje ka zapadnoj Evropi. Švercuju se originalna pakovanja sa plaćenim porezom i akciznim markicama, ali i falsifikati iz Crne Gore i Kine.

Odredište je isto: zemlje Evropske unije u kojima je cena cigareta nekoliko puta veća – kaže izvor “Blica” upoznat sa funkcionisanjem krijumčarskih kanala. On navodi da je tačno da su na srpskoj strani preduzete mnoge mere na sprečavanju šverca cigareta, ali da je to i sada jedan od najunosnijih oblika organizovanog kriminala, koji je nemoguć bez direktnog učešća carinika i policajaca.

– Rumunski carinici su uzimali evro po boksu, a na našem prelazu se uzima duplo, jedan evro ide cariniku, a jedan policajcu, tako da po automobilu u kome može da stane po dvesta boksova, mito je 400 evra. U smeni tako može da se uzme deset, petnaest hiljada evra – kaže naš izvor.

Mito za šefa

Osumnjičeni šef rumunske carine Radu Maginean tereti se da je primio 130.000 evra kako bi Nikoletu Dobresku postavio za šefa carine na severozapadu zemlje, a kada joj je mandat istekao, od nje su tražili još 300.000 evra. Direkcija za antikorupciju tvrdi da je 430.000 evra na carini Hamleu traženo “u ime i za jednu partiju i šefa jedne institucije”.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama