);

POSKUPELO VOĆE I POVRĆE

Bor, 14.februar

Na većini zelenih pijaca u Srbiji smanjena je ponuda voća i povrća, na tezgama je sve poskupelo, a prodavci ističu da je promet osetno smanjen

Na većini zelenih pijaca u Srbiji smanjena je ponuda voća i povrća, na tezgama je sve poskupelo, a prodavci ističu da je promet osetno smanjen, odnosno da prodaja sve lošije ide. Pijaca, sa ovakvim cenama, nije više spas za tanke kućne budžete, obkavile su “Večernje Novosti”.

Iz uvoza stižu paradajz, krastavci, brokoli i tikvice, a ostalo povrće uglavnom je domaćeg porekla. U ovom periodu, praziluk i spanać iz plastenika poskupeli su od 10 do 20 odsto, pa im cena dostiže do 100, odnosno 200 dinara. Zelene salate ima u velikim količinama, a komad staje 25 dinara u unutrašnjosti, pa do 40 i 50 u većim gradovima.

Na beogradskim pijacama i pored solidne ponude, poseta je veoma slaba.

– Poskupeli su krastavci i paradajz, a cena sada dostiže do 250 dinara za kilogram, koliko košta i brokoli, dok su desetak dinara pojeftinili kelj, peršun i spanać – kaže Miladin Jovanović, prodavac na beogradskoj Kalenić pijaci.

Kupus je ubedljivo najpovoljnije pazariti u Čačku i Kragujevcu, gde staje 15 do 20 dinara za kilogram, dok je u Beogradu ili Novom Sadu cena duplo viša. Ove sezone krompir je duplo skuplji nego lane u istom periodu. Kilogram je najčešće od 50 do 70 dinara, a koštao je od 30 do 40.

Paprena je cena i – uvozne paprike, kreće se 250 do 300, a na nekim tržnicama dostiže i 400 dinara za kilogram. Paradajz je najpovoljnije kupovati u Kikindi, gde iznosi 130 dinara, a od 220 do 250 je u Beogradu.

Vranjanci za pasulj plaćaju po 150, Pančevci 200, a Beograđani 250 dinara.

Uobičajen je asortiman voća, a jedino je protekle nedelje kod jabuka došlo do izvesnog pada cena, odnosno veća je ponuda sitnijih plodova, pa se mogu pazariti i za 30 do 40 dinara. Međutim, kilogram jabuka solidnijeg kvaliteta najčešće je 60 do 80 dinara.

BANANE I LIMUN

ZA oko desetak dinara poskupele su banane, pa sada kilogram staje od 100 do 130 dinara. Limun u većini mesta drži ujednačenu cenu od 100 dinara, a cena je niža jedino u Nišu, gde staje 70. Pomorandže mogu da se kupe od 70 do 90 dinara, a mandarine su za dvadesetak dinara skuplje.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !