);
Breaking News

VEZUVIJAN NA CRNOM VRHU

Bor, 18.februar

Redak, svetlucavi mineral , posle Italije i Urala, otkriven je i u Srbiji

Autor: B.F.

Tražeći sa suprugom vrganje ugledao sam sjajne kamenčiće piramidalnog oblika. U sred bukove šume na proplanku Crnog vrha svetlucalo je na sve strane. Kao da su svuda posejani raznobojni kristali. Poneo sam više kemnačiča kući i najhitnije promašao jendog od poznatih geologa. Jer, radozanlost je rasla. Zaključak je bio nevosmislen: ili je vezuvijan ili cirkon. Grumenčići veličine lešnika ipak nisu bili cirkon, više su ličili je ne mineral- ispričao je u redakciji lista Bsena Bor  „Kolektiv“ stariji Boranin moleći da mu se ne spominje ime. Usput je naglasio da je čuo kako se u blizini tog mesta kupuju hektari zemlje kao alva. Pojedinci pazaruju i po više hektara, jer su  se zasigurno susreli sa blještavim mineralom, mada nije na odmet i istina da kanadska kompanija „Dandi“ uveć tri i po godine u okolini tog atara , uz pomoć najsavremenijih geoloških metoda, istražuje rudu bakra i zlata. „Dandi“ je dobio koncesiju na 30 godina.

Novinakai lista „Kolektiv“  Gorica Tončev Vasilić, čim je saslušala priču,  ne čekajući na tren obratilia se Trajčetu Tončiću, rukovodiocu Sektora za geologiju RTB Bor koji je objasnio da je vezuvijan iz grupe silikata i ima veoma lep izgled kristala izuzetno zanimljivog kolekcionarima. Posebnu primenu nema, mada je poznato da je prisustvo ovog minerala pouzdan znak da se u blizini nalaze bogata ležišta bakra, zlata, cinka, olova i gvožđa.

-Cirkon nije u pitanju. On se od vezuvijana razlikuje u tvrdoći. Jer, cirkon je posle dijamnta najtvrđi dragi kamen, dok je vezuvijam neuporedivo mekši. Verujem da će Kanađani, možda sem jednog rudnog tela,  odustati od daljih istraživanja na Crnom vrhu, jer je sadržaj metala u rudi, bar za njih, nepovoljan. Kada je reč o RTB Bor onda je priča drugačije: naša kompanija ima  opremu i kadrove nadohvat Crnog vrha, što znatnije pojeftinjuje troškove eksploatacije. Zato je neophodno više pažnje posvetiti geološkim istraživanjima tog područja- smatra Tončić.

Vezuvijana ima samo u Italiji, na Uralu i Crnom vrhu

Vezuvijan je pronađen u Italiji, u blizini Napulja i vulkana Vezuv po kome je i dobio ime. Jedno nalazište otkriveno je na Uralu, a poslednje je na našem Crnom vrhu kod Bora. Nastao je, kao i svaki drugi metal, na granici dveju litoloških sredina.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !