);
Breaking News

BAKAR ĆE PODMLADITI BORANE

Bor, 22.februar

Raste proizvodnja i nada da će biti više zaposlenih i manje siromašnih

Autor: S.Todorović

Obnova Borskog kombinata bakra je u toku, a sve izvesnija obnova stanovništva u ovoj rudarskoj komuni trajaće zasigurno znatno duže. Zato što je decenijama mlad i poletan rudarski grad u godinama krize i ekonomske blokade, između 1992. i 2009. godine, posebno u prvoj deceniji 21. veka, naglo stario i siromašio. Poznati borski udarnici prednjačili su standardom u celoj bivšoj SFRJ, a potom su njihovi potomci postajali socijalni slučajevi i masovno napuštali osiromašeni grad, objavljuje današnja Politika.

Nenad Gačić, dugogodišnji direktor Centra za socijalni rad u Boru, stigao je među ovdašnje rudare pre 38 godina i pouzdan je svedok borskih socijalnih mena, uzleta i padovima. Kada je ovde stigao 1973. godine, Bor je, veli, u vrtićima imao 1200 mališana i prednjačio je u Srbiji toga vremena po zbrinjavanju najmlađih. A danas je Bor u dubokoj demografskoj starosti. Čak je 27 odsto stanovništva starije od 65 godina. Strahuje se da će predstojeći popis stanovništva otkriti i znatno porazniju demografsku sliku nego popis 2002. godine. Tada je borska opština imala 55.817 stanovnika ili deset odsto manje nego 11 godina ranije. Sada bi mogao biti otkriven „minus“ od novih deset odsto. Zato što su potomci bivših udarnika gotovo dve decenije bežali iz Bora. Procenjuje se da je sada prilika za povratak. Gradi se nova topionica, bakra je prošle godine bilo dva puta više nego 2004, a 2014. godine treba da ga bude gotovo tri puta više nego u minuloj godini. Biće posla u novoj Topionici, na novim rudničkim kopovima, ekološkoj sanaciji Bora, u turizmu…

– Moglo bi se reći da je u najtežim godinama krize Bor preživeo upravo na penzijama svojih bivših udarnika – kaže Gačić. Tada su one bile gotovo jedina i najsigurnija primanja. Sada će im u pomoć priteći redovne plate zaposlenih u Borskom kombinatu bakra, čiji je prosek u minuloj godini bio više od 40.000 dinara.

U godinama krize, gotovo svaki četvrti stanovnik borske opštine i svaka borska porodica imali su po jednu rudarsku penziju. Doticalo je da se preživi i da se školuju unuci starih borskih udarnika. I danas – kaže za „Politiku“ Gačić – Bor ima 12.500 penzionera, više nego zaposlenih u ovoj opštini. A zaposlenik je gotovo četiri puta manje nego što je bilo nekada. Da 2009. godine nije počela obnova Borskog kombinata bakra, uz pomoć državnih garancija za kredite, i da nedavno nije došlo do rekordnog rasta cene bakra i zlata na svetskoj berzi, bilo bi manje stanovnika i manje zaposlenih, i više siromašnih.

U anketi iz 2004. godine 85 odsto među 2000 anketiranih mladih ljudi izjavilo je da želi da se iseli iz Bora. Upravo te godine proizvodnja bakra pala je na samo 12.000 tona, sa 150.000 tona koliko se proizvodilo do 1989. godine. Bila je opala i proizvodnja zlata za pet i više puta.

I upravo tada, u toj krizi, Nenad Gačić pokrenuo je u Boru manifestaciju „Zlatna svadba“. Održava se svake godine u oktobru, a na druženju se okupljaju bračni parovi koji u toj godini obeležavaju pedesetu godišnjicu braka. Pod pokroviteljstvom borske opštine i Centra za socijalni rad, na druženju se svake godine, u oktobru, okupi oko 50 bračnih parova.

A u Boru 520 porodica prima materijalnu pomoć za puko preživljavanje oko dve hiljade njihovih članova. A treba zbrinuti i oko 200 starih, bez igde ikoga.. Treba, konačno, izgraditi i gerontološki centar za 150 nevoljnika u Brestovačkoj banji. U velikim nevoljama su Romi, kojih u Boru ima oko pet hiljada. Nekada su mnogi među njima imali posao u Borskom kombinatu bakra, a u vreme krize mnogi su ostali i bez posla i bez pristojnog smeštaja.

Raslojene su mnoge porodice, a posebno su u krizi brakovi. Nenad Gačić kaže da je 2009. godine u Boru sklopljeno 440, a razvedeno 210 brakova. Gotovo svaki drugi. Smanjuje se i broj novorođenih. Prošle godine rođeno je 399 beba, dva puta manje nego pre dve decenije.

Borski kombinat je spreman da pomogne. I da bolje funkcioniše Gerontološko društvo koje je u Boru, pri Centru za socijalni rad, osnovano još 1996. godine i da bude više gerontoloških domaćica pri Službi za pomoć u kući, koja je osnovana pre 25 godina. Stižu one i u devet od ukupno 12 sela borske opštine. Time Bor prednjači u Timočkoj krajini…

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !