);
Breaking News

SLOBINA REZIDENCIJA MAMAC ZA TURISTE

Bor, 24.februar

Sve je spremno za vraćanje “u život” Brestovačke banje, Zlotskih pećina, hotelskog zdanja “Jelen-Hajat” na Crnom vrhu, Miloševićeve rezidencije na Dubašnici i odavno zaboravljenog Borskog jezera


Izvor: Pravda, autor: B.Filipović

Opštinsko veće juče je prihvatilo predlog Statuta novog javnog preduzeća “Turistički centar Bor” čime je započelo ostvarivanje dugogodišnjeg cilja – stvaranja još jedne, atraktivne i neponovljive turističke meke u Srbiji i na Blakanu. U sklopu nove, jedinstvene firme ( prvi put otakako je Bor 1947. godine proglašen gradom) naći će se čuvene Zlotske pećine, dvorska Brestovačka banja, Borsko jezero sa velelepnim hotelom “Jezero”, Dom planinara na Stolu u Homoljkom masivu, nedovršeno hotelsko zdanje “Jelen-Hajat” na Crnom vrhu sa obližnjom nekadašnjom lovačkom kućom Josipa Broza, a potom rezidencijom Slobodana Miloševića i Zlotskim kanjonom u kučajskim planinama. Turistima će biti ponuđeni i vidikovci na napuštene i sadašnje površinske kopove borskog rudnika, kao i razgledanje Franncuske kolonije nastale između dva svetska rata. Naredne dve do tri godine goste će čekati i etno-selo Gornjane na nadmorskoj visini od 900 metara.

-Za neki dan biće spremni idejni projekti za obnovu hotela, sportskih terena i plaža na Borskoom jezeru. RTB Bor i Ministarstvo ekonomije izdvojiće 2,7 miliona evra kako bi prvi gosti bili dočekani vće početkom avgusta. Sa novim vlasnicima NIS-a razgovara se o dogradnji hotelskog kompleksa “Hajat” na Crnom vrhu.  Od Ministarstva unutrašnjih pslova, s pravom, očekjuemo da nam ustupe bivšu rezidenciju Slobodana Miloševića na obližnjoj Dubašnici. Zlotske pećine, ravne lepoti i bogatstvu nakita Postojinske jame u Sloveniji, već su spremne: njih je lani razgledalo više od 4.000 posetilaca. Preostaje da renoviramo motel “Pećina”. Pre sedam godina prodata Brestovačka banja , verujemo, biće vraćena loklanoj samoupravi, jer imamo informaciju da ugovor o privatizaciji nije  ispoštovan. Na Stolu su potrebna minimalna ulaganja-rekao je novinarima Nebojša Videnović, predsednik opštine Bor.

Kako se čulo i na sednici Opštinskog veća, krajnje je vreme da se prekine s propadanjem crnovrškog “Hajta”, pa i rezidencije na Dubašnici. Sem hotela “Srpska kruna”, ostali reprezentativni objekti, kao i rekonstruisani dvorac dinastije Karađorđević, godinama ne otvaraju vrata. Napušteni motel “Metalurg” na Borskom jezeru dobiće novog gazdu.

– Trenutno imamo tri ponude za ustupanje na korišćenje aerodroma. Ukoliko se pista produži za još 300 metara moći će da sleću veći avioni. Do sada je ovaj objekat služio u sportske svrhe, mada je u vreme ratne krize bio zamena niškom aerodromu.

U prvom planu je lovni turizam, jer okolina je bogata divljači. Na Dubašnici postoji ograđeno lovište srneće, muflonske i jelenske divljači. Ideja je da se svore i uslovi za pripreme profesionalbnih sportista i rekretivaca. Obezbeđeno je i 100.000 evra za izgradnju teniskih terena i osnivanje Teniske akademije na Borskom jezeru- naglašava Videnović.

Mufloni u žici

Kada je 1978. godine na Dubašnici građena Lovačka kuća za Josipa Broza ograđeno je i lovište za oko 300 muflona i manji broj jelena. Veličina od 800 hektara bila je dovoljna da primi miflone uvezne uglavnom iz Italije. Kuća je unutar lovišta. Kasnije je ceo objekat preuređen u razidenciju Slobodana Miloševića, ali bez luksuza. U sklopu razidencije je veliki bazen s posebno dovedenom vodom, nekoliko soba i  apartmana, manje sale za prijem gostiju, kamin . Ničeg nema mistrioznog, pa čak ni toliko spominjenog podzemnog prolaza do Despotovca. Ipak, interesopvanje za ovo neveliko zdanje je i danas ogromno.  Iako je u rukama MUP-a Srbije, poslednjih godina retko prima goste.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama