);
Breaking News

RTB BOR JE NAJVEĆI ZAGAĐIVAČ U EVROPI

Predstavnik Ekološkog pokreta Bora Miroslav Pajić, na konferenciji za medije u beogradskom PRESS  centru, naglasio je da je RTB Bor sigurno najveći zagađivač u Evropi, kao i da je prošle godine ostvario prihod od 250 miliona dolara, što znači da je nova topionica mogla da se gradi i bez stranih kredita.

Istraživanje nedeljnika Vreme rađeno u saradnji sa nemačkom fondacijom Hajnrih Bel pokazalo je da su Bor, Pančevo i Obrenovac najzagađeniji gradovi Srbije, saopšteno je večeras na tribini „Crne ekološke tačke Srbije“, objavila je RTV.

Novinar nedeljnika Pančevac Zoran Stanižan ocenio je da se nad građanima Pančeva u proteklih pola veka sprovodi „ekološki genocid“.

Da bi ste znali da živite u zagađenom gradu morate imati rezultate, a 50 godina smo živeli u sistemu u kome su fabrike radile i nije se merilo zagađenje, a ako se i merilo to nije bilo dostupno građanima, rekao je Stanižan.

Prema njegovim rečima, situacija se promenila posle 5.oktobra i nova vlast je imala više razumevanja i podaci o zagađenju su počeli da dolaze do građana Pančeva.

On je objasnio da je dozvoljena količina benzena u vazduhu četiri mikrograma po metru kubnom na godišnjem nivou, odnosno osam mikrograma po metru kubnom za Pančevo, jer je reč o gradu u kome se već nalaze fabrike koji izbacuju benzen u vazduh.

Stanižan je istakao da su stručnjaci iz Italije pre četiri godine merili količine benzena u vazduhu u Rafineriji i Petrohemiji koje su pokazale da je prosečna količina benzena tokom 24 sata na različitim lokacijama u ovim firmama iznosila od 79 do 110 mikrograma po metru kubnom.

On je ocenio da mu subjektivni osećaj govori da je situacija sada bolja nego pre četiri godine, iako nema podatke za to, jer je Rafinerija, posle privatizacije NIS, postala privatna firma, pa se na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja ne mogu dobiti podaci o tome.

Stanižan je naglasio da je optimista da će situacija biti sve bolja, jer će Evropska unija „naterati“ Srbiju da bude tako.

Predstavnik Ekološkog pokreta Bora Miroslav Pajić je naglasio da nema dileme da je RTB Bor najveći zagađivač u Srbiji, ali i u Evropi.

U Boru imate 11.000 tona otpada po glavi stanovnika, , a godišnje se 500 tona bakra izlije u Borsku reku, ukazao je Pajić

Pajić je rekao da podržava izgradnju nove topionice koja će praviti manje otpada, ali ne podržava nameru države da se ona gradi od kredita Svetske banke.

On je istakao da je od izvoza bakra prošle godine ostvaren prihod od 250 miliona dolara, tako da RTB Bor novu topionicu može praviti iz sopstvenih prihoda, a ne od kredita.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama