);
Breaking News

EP u streljaštvu: Zlato za Srpkinje!

Bor, 7.mart

Ženska reprezentacija Srbije odbranila je titulu kontinentalnog prvaka na šampionatu u Breši. Četvrta mesta za Šekarićevu i mušku reprezentaciju (puška)

Ženska seniorska reprezentacija Srbije u gađanju vazdušnim pištoljem osvojila je šampionsku titulu na Prvenstvu Evrope u italijanskom gradu Breši sa 1.150 krugova (Jasna Šekarić 384, Bobana Veličković 383, Zorana Arunović 383). Srebro je pripalo Belorusiji (1.148), a bronza Francuskoj (1.141).

Tri srpske reprezentativke plasirale su se u pojedinačno finale, i odavno se nije dogodilo da jedna zemlja ima sve takmičarke u borbi za medalje! Jasna Šekarić je drugom najboljom finalnom serijom od 98,7 krugova i ukupno 482,7 (384) kruga zauzela četvrto mesto i do bronze, koju je osvojila olimpijska šampionka iz Atine 2004. Ukrajinka Olena Kostevič, nedostajalo joj je 0,9 krugova. Zorana Arunović je šesta sa 480,8 (383) kruga, a Bobana Veličković, koja je, branila titulu iz Merakera 2010. je sedma sa 479,5 (383) kruga. Zlato je pripalo Francuskinji Selin Gobervil, srebro Beloruskinji Viktoriji Čajki, bronza Kostevičevoj iz Ukrajine, pišu Novosti.

Znala sam da možemo do ekipne medalje, bilo je samo pitanje koje – rekla je Jasna Šekarić. – Po onome kako smo gađale na treninzima, osećala sam da možemo i da odbranimo titulu. Što se pojedinačnog finala tiče, nisam ni zadovoljna, ali ni nezadovoljna. „Ubila“ sam prosečan rezultat u odnosu na ono što sam gađala tokom sezone, ali četvrto mesto je lep plasman.

Već za dve nedelje reprezentacija odlazi na australijsko- azijsku turneju na dva svetska kupa u Sidneju (21-29. mart) i Šangvonu u Koreji (7-15. april) i na tim takmičenjima će se vaditi olimpijske vize.

– Što se mene tiče, ne sumnjam da ću osvojiti vizu za London, samo je pitanje kada – uverena je Jasna Šekarić.

– Imamo i još dva svetska kupa u SAD i u Minhenu, a na kraju i EP MK oružjem u Beogradu. Bogatu sezonu sam dobro počela i to je najvažnije.

Muška reprezentacija Srbije u gađanju vazdušnom puškom osvojila je visoko četvrto mesto sa 1.778 krugova (Mirosavljev 594, Pletikosić 592, Marković 592), a bronzu su izgubili za dva kruga. Najbolji pojedinačni plasman ostvario je Nemanja Mirosavljev, koji je 12. sa 594 kruga. Nedostajala su mu dva kruga za ulazak u plej-of.

– Seniorke pištoljem su potvrdile da im nema ravnih u Evropi. Jasna Šekarić je bila veoma blizu pojedinačne medalje, odlučile su nijanse. Nama su ciljevi olimpijske norme na svetskim kupovima i ovo takmičenje je pokazalo da je forma dobra. Nismo imali sreće kod seniora u disciplini vazdušna puška, zaslužili su po onome što su pokazali da se nađu na postolju – kaže selektor Zoran Stojiljković. – Rusi su diskvalifikovani i oduzeta im je ekipna zlatna medalja, jer su Denisu Sokolovu na kontroli opreme pronašli da mu je odelo, koje se nosi ispod kožne jakne i pantalona, bilo deblje od propisanih mera. Tako smo se pomerili sa petog na četvrto mesto. Da nam bude još više žao.

TROFEJI

Ekipna zlata ženska reprezentacija je osvajala na EP u Merakeru u Norveškoj 2010, u Mančesteru 1991. u Budimpešti 1992, dok su se srebrom okitile u Arnhemu 1990, a bronzom 1995. u Vanti (Finska).

TRI MEDALjE

Srbija je na Šampionatu Evrope u Breši osvojila ukupno tri medalje: zlato (ženska ekipa), srebro i bronzu. Srebrom se u gađanju vazdušnim pištoljem okitio Andrija Zlatić, a muška reprezentacija ovim oružjem, u kojoj su bili i Dimitrije Grgić i Damir Mikec, osvojila je bronzu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !