);

GORAN MARKOVIĆ, REDITELJ: PONOSAN SAM ŠTO SAM NIKOLI LEŽAIĆU BIO PROFESOR

Bor, 7.mart

“Tilva roš” je izuzetan film…

Autor: B.F.

Blic je juče, u nedeljnom broju, u stalnom dodatku, na terećoj strani, objavio intervju sa našim poznatim rediteljem i savetnikom ministra za kulturu Goranom Markovićem “Zatvraanje bioskopa je zločin”. Na poslednje pitanje novinara: Kako vidite srpsku kinematorgrafiju za deset godina ? Pojavila se nova generacija filmskih autora koja veruje u radikalna kinematografska rešenja. Tu su “Život i smrt porno bande”, “Srpski film”, Tilva roš”… Marković je odgvorio:

-Uvek su postojali filmski pokreti u kojima  su mladi izražavali svoje viđenje sveta. Ipak, nije dovoljno nabrojati naslove mladih filmskih autora bez podele na one koji vrede i na one koji bi samo da šokiraju. “Tilva roš” je izuzetan film i ponosan sam što sam Ležaiću bio profesor na FDU. Očekujem sve više novih imena i novih kvalitetnih filmova. Vrednost naše kinematografije niko ne može da nam oduzme, čak i kada nam se ne dozvoljava da donesemo jedan moderan zakon koji bi srpski film učvrstio među stubovima kulture.

„Tilva roš“ je dobio 11 međunarodnih priznanja od kojih su neka, kao na festivalu u Sarajevu, najvrednija u Evropi. Film je sniman u Boru i Mjadanpeku, a Nikola Ležaić je „borsko dete“. Medija centar Bor je, povodom srpske promocije „Tilva roša“ u borskom bioskopu „Zvezda“, 26. januara, sačinio dokumentarni film koji je nedavno emitovala Timočka TV.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !