);

RTB BOR: STARIJI RADNICI USTUPILI BI RADNO MESTO DECI ILI UZELI OTPREMNINU

Bor, 7.mart

Foto: B.Filipović

Po rečima Dragana Jankucića, predsednika sindikata „Nezavisnost“ Topionice i rafinacije bakra iz sastava Rudarsko – topioničarskog basena (RTB) „Bor“ prema poslednjim procenama ove sindikalne organizacije, u borskom gigantu u kome radi blizu 4.800 radnika, višak predstavlja blizu 500 zaposlenih. Upravo je reč, tvrdi Jankucić, o zaposlenima, kojima je do odlaska u penziju ostalo nekoliko godina i koji se svakodnevno javljaju ovom sindikatu zbog dobijanja informacije kada će biti sproveden socijalni program za koji bi se dobrovoljno prijavili, objavljuje današnji Blic.

– Zapravo je reč o radnicima kojima nije ostalo puno do penzije a koji bi svoje radno mesto napustili uz očekivanje da se njihova deca zaposle u borskom Basenu, jer u njihovom domaćinstvu ima, ako ne jedan, onda više nezaposlenih osoba. Njihova deca  duže vreme nemaju posao i nalaze se na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja. Ovim bi se postiglo da se u borskom gigantu uposli mlada radna snaga sa puno elana i spremnosti za  rad a samim tim mladi ne bi odlazili iz Bora u potrazi za poslom – rekao je Jankucić.

Naredni koraci sindikata „Nezavisnost“ biće upućivanje zahteva Ministarstvu ekonomije za raspisivanje socijalnog programa.

– O ovome se govorilo i tokom prošle godine. Mi ćemo zahtevati da se onim radnicima koji dobrovoljno žele da napuste RTB isplati otpremnina od 300 evra po godini radnog staža ili da im se omogući da se njihova deca zaposle u RTB – kaže Jankucić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !