);

Bor: Katanac zbog firmarine

Bor, 8.mart

Mali privrednici dobili račune za taksu kao da su, na primer, topionica. Vlasnik radnje za uslužno zavarivanje treba da plati 207.000 dinara za 2010.

Nenad Božinović u svojoj radionici...

U prostoru od 38 kvadrata bavim se uslužnim zavarivanjem, a godišnje za firmarinu plaćam kao i primera radi, Rudarsko-topioničarski basen „Bor“, koji upošljava 5.000 radnika.

Ovako, u neverici, govori Nenad Božinović, vlasnik borske SZR „Neša metal“, koji je tek jedan od oko 40 privatnih preduzetnika koji su poslali pismo nadležnima u lokalnoj samoupravi, zahtevajući da još jednom preispitaju odluku o plaćanju firmarine, pišu Novosti.

– Umalo nisam doživeo srčani napad kada sam dobio rešenje o plaćanju firmarine za 2009. i 2010. godinu – krsti se Božinović. – Jer, za pretprošlu godinu treba da platim 187.000 dinara, a za prošlu celih 207.000 dinara. Time je moja firma svrstana u red preduzeća kao što su Topionica i rafinacija bakra, iz sastava RTB, ili preduzeća u kome se proizvode tenkovi i drugo naoružanje.

Miroslav Đorđević, vlasnik SZTR „Martenzit“, koja se bavi proizvodnjom alata za bušenje, kaže da su do 2009. godine, plaćali firmarinu u iznosu od 1,5 odsto od ostvarenog prihoda.

– Ja sam 2009. godine firmarinu platio 27.000 dinara – objašnjava Đorđević.

– Ali, kada sam dobio „papir“ za prošlu godinu, umalo me šlog nije strefio. Po tom rešenju treba da platim – 187.000 !

Naši sagovornici tvrde da po opštinskoj odluci, vlasnici, primera radi, hotela, firmarinu godišnje plaćaju do 50.000 dinara. Napominju takođe i nelogičnost po kojoj, naprimer, pravna lica koja se bave prevozom, i u svom vasništvu imaju više od 10 autobusa, istu taksu godišnje plaćaju 80.000 dinara.

Takođe, u susednom Boljevcu, firmarine za delatnosti kojima se bave Božinović i Đorđević iznose najviše – 1.500 dinara. Oni tvrde da su ih gradski oci, ovom odlukom, strpali u isti koš sa preduzećima kakva su železare u Smederevu ili Nikćiću ili Aluminijumski kombinat iz Podgorice.

– Ako je cilj ove opštinske odluke da zatvorimo radnje, onda neka nam to jasno kažu, a ne da nam deru kožu s leđa – nadovezuje Božinović. – Žalbe na ova rešenja smo, pored Opštinske uprave u Boru, dostavili i Poreskoj upravi u Nišu. Ali, do sada, nikakav odgovor nismo dobili…

POZIV NA PREGOVORE

Zamenik predsednika opštine Bor, dr Žika Golubović (DS), koji je bio predsednik privremenog organa koji je doneo odluku o firmarinama, kazao nam je da će u toku nedelje pozvati borske privrednike na pregovore.

– Siguran sam da ćemo posle razgovora sa našim privrednicima, naći rešenje koje će biti u obostranom interesu – diplomatski je kazao Golubović.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !