);
Breaking News

ЗЛОУПОТРЕБА ПРАВОСУЂА У ПРАВЉЕЊУ МОНТИРАНИХ ПОЛИТИЧКИХ ПРОЦЕСА

Бор, 13.март

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница изјавио је данас да не постоји никаква одговорност и повезаност његова, нити странке коју води са позадином убиства премијера Зорана Ђинђића,а поводом најаве тужиоца за организовани криминал Миљка Радисављевића да ће, у оквиру преткривичног поступка испитивања позадине атентата на премијера Ђинђића, бити саслушан и Коштуница.

„Тужилаштво и наша јавност добро знају да нема основа да будем сведок ни у каквом кривичном поступку. Разлог свих напада лежи у томе што ДСС свакодневно сведочи о распадању Србије на унутрашњем и спољном плану“, рекао је Коштуница на ванредној конференцији за новинаре.

Коштуница је казао да је Тужилаштво злоупотребљено у почетку изборне кампање Демократске странке и осудио правосуђе, које се, како је рекао, укључило у прављење „монтираних процеса“.

Према његовим речима, кључ за разоткривање политичке позадине треба тражити у томе да је у време побуне ЈСО окружни тужилац пустио из затвора оне који су касније учествовали у Ђинђићевом убиству, као и на чији је налог то урадио.

Коштуница је додао и да никога од оних који су учествовали у убиству Ђинђића не познаје, да није ишао код њих, нити им је решавао породичне проблеме, а да је Легију упознао на Ђинђићеву иницијативу нешто после 5. октобра 2000. године.

Што се тиче побуне ЈСО, Коштуница је рекао да, као тадашњи председник СРЈ, није имао надлежност у односу на унутрашње послове у Србији, а посебно на ресор државне безбедности и у оквиру њега ЈСО.

Он је нагласио да се његови ставови о побуни ЈСО нису разликовали од оних које је износила Влада Србије, односно премијер Ђинђић.

Коштуница је навео да је Ђинђић у то време рекао да су захтеви ЈСО оправдани и додао да је Влада тада чинила кораке који су водили смиривању ситуације, и да их је он у томе на конференцији за новинаре, која је тада одржана у Палати Србије, подржао.

Према његовим речима, Ђинђић је у време протеста рекао да треба „спустити лопту“, и да се не шири прича на политичке елементе, јер се ради о проблему нефункционисања ЈСО, као и да на ЈСО гледа као на јавно предузеће, и да ништа боље стање није у ЕПС-у, Железници, с тим што они имају специфична средства за рад.

Лидер ДСС је навео да је по окончању побуне био одржан рок концерт у Кули, на коме су учествовали представници ЈСО и Владе.

Коштуница је нагласио да је Ђинђића дуго познавао и да се са њим у неким идејама слагао, у некима не, да су се обострано уважавали али да непријатељи никада нису били.

Портпарол ДСС Петар Петковић је рекао да је једино сведочење, које ће ДСС и Коштуница дати – данашња конференција за новинаре.

Функционер ДСС Слободан Самарџић је оценио да се Србија налази у регресији и пропада у сваком погледу, губи територију, „срља у ауторитарност“ и да се то показује и тиме што почињу „да се монтирају судски процеси“.

 

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama