);

Imaju li okolina Bora i Timočka krajina šanse da unaprede turizam?

Bor, 16.mart

Autor: B.F.

Ljubiša Horvat, vajar:

-Bor i okolinu odlično poznajem. Ljudima sa strane nije ili je nedovoljno poznata prelepa okolina Bora i ceo ovaj deo istočne Srbije, od Borskog jezera i Južnog Kučaja do Homolja , Deli Jovana i Miroča. Narod je gostoljubiv, priroda raskošna. Preostaje da se  domnaćinstva u selima kakvo je Gornjane bolje organizuju i povežu sa turističkim organizacijama.

Sanja Živković, dekorater:

-Okolina Bora je mala velika nepoznanica za ljude željne prirodnih lepota. Pećine, reke, istorijski spomenici, vinarske pivnice, banje, stara planinska sela. Izuzetno je bogatstvo koje je decenijama neiskorišćeno. Verujem u bolje dane.

Mila Trailović, domaćica:

-Vlaški kraj je poznat i po svojim specijalitetima i narodnom kuhinjom. Imamo lepe i prostrane kuće, etno običaje, manastire i crkve, tradicionalne manifestacije. Sela su nam napušptena, ali priroda je i izdašna i, često, nedirnuta.

Dušan Petrović, turistički radnik:

-Negotinska krajina je planirala da iskoristi potencijale Dunava i posebno vinogorja. Imamo šanse i za lovni turizam, isto kao i okolina Bora i Knjaževca. Više ulaganja u  banjska mesta, istraživanja  kasnoantičih i ostalih lokaliteta,  obnova napuštenih i zapuštenih zdanja, neće ostati neprimećeni.

Dragica Jovanović, službenik:

-Ovo je tradicionalno turistički zapostavljen kraj. Nažalost. A ovde ima svega, od čistog planinskog vazduha i zdrave vode do spomenika kulture, vinograda i pivnica, banja i jezera. Vratna kod Negotina , manastir Bukovo, Sokobanja, Zlotske pećine i Rajkova pećina kod Majdanpeka, naprosto mame posetioce. Ipak, stojimo u mestu, moramo brže i savremenije krenuti u svet turizma.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !