);

Boranka Veličković i Arsović šeste na Svetskom kupu u Sidneju

Bor, 25.mart

Srpski strelci dobro su otpočeli svoje nastupe na Svetskom kupu u Sidneju: Bobana Veličković, 21-godišnja reprezentativka iz Bora 030 osvojila je šesto mesto vazdušnim pištoljem sa 479,9 (383) kruga, a šesta u finalu bila je i Andrea Arsović iz Partizana vazdušnom puškom sa 500,6 (398) krugova.

„Bilo bi još lepše da su osvojile i olimpijske vize, nedostajalo je možda i malo sreće. Ali, imamo još tri šanse na azijskoj turneji, ovde u Sidneju gađaju još MK puškom odnosno MK pištoljem, potom od 7. do 15 aprila u Šangvonu u Koreji ponovo dva puta izlaze na vatrenu liniju. Vazdušnim oružjem na svetskim kupovima ove godine dele se po tri olimpijske vize, MK oružjem po dve“, rekao je selektor Zoran Stojiljković, piše Blic.

Arsovićeva je u finale ušla sa 398 krugva i bila je treća pre plej-ofa. Finalnu seriju od deset dijabola završila je sa 102,6 krugova i sa osmoplasiranom Nemicom Lehner imala je najslabiji rezultat u završnici.

„Sve finalistkinje bile su po rezultatu u dva kruga od 399 do 397 koliko je ‘koštala’ ulaznica za plej-of, što je povećalo pritisak jer u takvim okolnostima nemaš pravo ne greške. Zadovoljna sam kako sam gađala, nije loš rezultat osnovnog dela, ali i plej-ofu. Na moju nesreću, ovo je bio dan kada su i ostale gađale sjajno i pretekle me. Kineskinje su, na primer, imale prko 104 kruga, a prve tri preko 103 kruga. Još se nismo aklimatizovali na vremensku razliku i kao da me je stigao mali umor u finalu“, rekla je Andrea Arsović evropska šampionka 2010. ovim oružjem.

Do bronze, koja je donosila i olimpijsku vizu za London nedostajao joj je 1,1 krug.

Za London su se kvalifikovale pobednica Hrvatica Pejčić (bronzana sa OI u Pekingu 2008), veliko izennađenje drugoplasirana Iranka Ahmadi (prvi put je gađala na svetskom kupu u karijeri) i trećeplasirana Tihova (Ukrajina) juniorska prvakinja Evrope 2005.

Veličkovićeva je pre finala sa 383 kruga bila sedma i posle 96,9 krugova u plej-ofu popela se na šestu poziciju.

„Nisam ni zadovoljna ni nezadovoljna, teško sam podnela aklimatizaciju na vremensku razliku i cele noći nisam spavala. Oba dela su mogla da budu bolja, u osnovnom sam imala drugu seriju samo 93 kruga a u finalu sam imala pet devetki i pet centara što nije loše, ali su i devetke i centri bili ‘slabi’. Mislim da će biti mnogo bolje u Koreji, samo kad se naspavamo“, rekla je Bobana Veličković.

Od osam finalistkinja samo je Finkinja Mira Suhonen imala olimpijski vizu osvojenu lane na SP u Minhenu. Za London su se kvalifikovale pobednica Nino Salukvadze iz Gruzije kojoj će to biti sedmo učešće na OI (počela je u Seulu 1988. sa zlatom i srebrom), trećeplasirana olimpijska šampionka iz Atine 2004. Ukrajinka Kostevič i četvrtoplasirana Čia Čen Tien (Tajvan).

Eliminacije MK puškom trostav gađali su i prošli u kvalifikacije drugog dana Svetskog kupa Nemanja Mirosavljev sa 1.163 kruga, Stevan Pletikosić sa 1.158 i Dragan Marković sa 1.157 krugova. Drugog dana gađaće i muškarci vazdušnim pištoljem Andrija Zlatić, Damir Mikec i Dimitrije Grgić.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !