);

Где је обећана милијарда евра за препород Бора

Bor, 09.04.2011. Politika

Стојан Тодоровић

Иако је у предизборној кампањи најављена градња соларне електране, аутопут Бор–Београд, нове фабрике у селима Злот, Шарбановац, Брестовац, Кривељ, за сада је извесно да ће мало тога бити остварено

 

Пре 12 година застала градња великог хотелског комплекса „Јелен-Хајат“ Фото С. Тодоровић

Бор – У мају и јуну прошле године, у време када су Бор уочи ванредних локалних избора посетили готово сви партијски лидери и сви министри у Влади Србије, Боранима је за препород обећана готово милијарда евра и мноштво инвестиција, али је сада већ извесно да ће у мандатима оних који су обећавали мало шта бити учињено. Више је него сигурно да од борске соларне електране, за чију градњу је обећано 250 милиона евра, још дуго неће бити ништа. И даље ће се чекати на изградњу аутопута Бор–Београд, преко Црног врха и Марковца, а нема градитеља ни на Црном врху где је пре 12 година застала градња великог хотелског комплекса „Јелен-Хајат“. Нису примећени ни градитељи обећаних фабрика у селима Злот, Шарбановац, Брестовац, Кривељ…

На сцени су, уместо градитеља, актери власти, који овдашњу јавност засипају саопштењима о неслози. Срећом, има и добрих вести које стижу из Борског комбината бакра. О томе како се увећава производња у Бору и Мајданпеку, и како се зараде рударима редовно исплаћују, и како се улаже у обнову рударске механизације и санацију вишедеценијског тровања Бора и околине, и, посебно, како ће у 2013. години бити завршена изградња нове топионице бакра. За већу производњу и неупоредиво чистију околину.

Извесно је да се не може одустати од градње нове топионице бакра. Држава Србија гарант је за кредит Канадске развојне банке од 135 милиона евра а у овај пројекат већ до сада много је уложено. Када се урачунају и улагања у рударску опрему и санацију еколошких оштећења у минулих сто година (уз ангажовање и Светске банке), Борски комбинат ће добити, као што је у предизборној кампањи и обећано, 450 милиона евра. И што је најважније, све ће се то одразити на три пута већу годишњу производњу бакра (око 70.000 тона) већ у 2014. години.

Управо је на овим пројектима у вези са бакром, животно и најважнијим за Бор, и добијен највећи број изборних гласова пре десет месеци. Пројекте је „гурао” тада министар и потпредседник владе Млађан Динкић а главни оперативац био је директор Борског комбината бакра Благоје Спасковски – обојица из Г17 плус. Наступили су у саставу нове странке Уједињени региони Србије, у коалицији са социјалдемократама Расима Љајића, и освојили највише одборничких места. А само две године раније, када се о градњи нове топионице још није говорило, Г17 плус није имао ни једног одборника у скупштини борске општине.

Сви остали пројекти били су за Боране тада мање важни. Мада је привлачно звучало како ће руска компанија „Гаспромњефт“, купац нашег НИС-а (као већинског власника недовршеног хотелског комплекса на Црном врху), „навући“ још око 50 милиона евра (поред већ уложених 60 милиона) да „Јелен-Хајат“ буде коначно завршен.

Било би добро да су Руси „загризли“, али нису. Или, да овог лета почне обнова хотела „Језеро“ на Борском језеру. Или да, после многих обећања, буде завршен велики пословно-забавни центар „Капија Бора“, на улазу у град. Или да, после 20 година од изградње, почне да ради борски аеродром, или да оживе мотел у Злоту, камп и мотел „Металург” на Борском језеру. Незванично је у тим „мртвим капиталима“, грађеним у време великог успона Борског комбината бакра, сада заробљено око сто милиона евра.

Али, сва та обећања су готово заборављена. Све чешћа су трвења партија владајуће коалиције око УРС-а и Демократске странке. Споре се око много чега. Демократе траже ревизију коалиционог договора зато што су „урсовци“, наводно, продали аутобуску станицу у Бору свом „пајташу“ приватнику. А било је договорено да аутобуску станицу, која није радила пет година, купи општина парама из буџета и да се на том простору формира ново јавно предузеће „Аутобуска станица и паркинг сервис“, под управом кадрова из Демократске странке. Огорчени зато што су изиграни, сада траже да им Г 17 уступи на управљање локалну телевизију и „још којешта“. Или се повлаче из коалиције.

Тако сукобљени, коалициони партнери нису ових дана успели да одрже ни седницу Општинског већа. У јавности се огласио зајечарски градоначелник Бошко Ничић чији је Покрет „Живим за Крајину“ у саставу борског УРС-а. Треба, каже он, пустити демократе нека оду, а у коалицију из опозиције довести „народњаке“.

Стојан Тодоровић

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !