);
Breaking News

DSS: STO KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV AKTUELNE VLASTI

Bor, 12.april

1000 NESREĆNIH DANA POD VLADOM BORISA TADIĆA I MIRKA CVETKOVIĆA – 100 KRIVIČNIH PRIJAVA PROTIV REŽIMA“, slogan je DSS koji je bio i glavni moto današnje konferencije za medije u Opštinskom odboru te stranke u Boru

I DSS u Boru, kao i u celoj Srbiji, rešila je da preduzme mere povodom nezakonito smanjenog iznosa sredstava koje režim uplaćuje lokalnim samoupravama. To traje više od dve godine, i provlači se kroz tri budžeta (za 2009.,2010. i 2011.godinu).

Vlada Republike Srbije je pri predlaganju i donošenju Zakona o izmenama i dopunama zakona o budžetu Republike Srbije za 2009. godinu, Zakona o budžetu za 2010. godinu i Zakona o budžetu za 2011. godinu, prekršila Zakon o finansiranju lokalne samouprave. Odgovorna lica za tu radnju su Mirko Cvetković i Diana Dragutinović. Time su njih dvoje izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja.

O čemu se u stvari radi? Kao što znate značajni prihodi gradova i opština širom Srbije potiču od tzv. nenamenskih transfera koje im Republika raspodeljuje po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, član 37. stav 1.  tog Zakona glasi: „Godišnji iznos ukupnog nenamenskog transfera, koji se raspodeljuje jedinicama lokalne samouprave, iznosi 1,7% ostvarenog bruto domaćeg proizvoda prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike“). Ti prihodi su najznačajniji siromašnim opštinama i njima predstavljaju jedan od osnovnih izvora finansiranja jer čine čak i polovinu budžeta. Međutim, ti prihodi su značajni čak i Beogradu, gde čine 6,3 odsto budžeta ali predstavljaju veliki novac – u slučaju Beograda- 5,6 milijardi dinara (56 miliona evra) za 2009. godinu npr. Problem je u tome što je ova štetočinska vlada, krajem 2008. godine, odlučila, da „zbog mera štednje“ gradovima i opštinama ne prenosi sva sredstva koja je obavezna po Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, već da krši Zakon i da uplaćuje, prosečno, samo 60% sredstava. I tako više od dve godine.

Ovde treba pomenuti da je vlada Vojislava Koštunice donela Zakon o finansiranju lokalne samouprave 14. jula 2006. godine, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. godine i da je uredno tokom 2007. i 2008. godine isplaćivala pun iznos sredstava jedinicama lokalne samouprave. I tokom 2004., 2005. i 2006. godine nije bilo nikakvih problema u ovom pogledu.

Tadićeva marionetska vlada je tako tokom 2009. i 2010. godine oštetila lokalne samouprave za više od 37 milijardi dinara ( preko 370 miliona evra). Pošto je režim i novim budžetom za 2011.godinu predvideo isto kršenje Zakona, ukupna šteta na kraju 2011. će biti preko 50 milijardi dinara, odnosno 500 miliona evra- pola milijarde evra. Dakle, toliko novca će lokalne samouprave manje uložiti, u lokalne infrastrukturne objekte, u predškolsko i osnovno obrazovanje, i socijalna davanja itd.

Zbog toga je DSS odlučila da u svim gradovima i opštinama podnese krivične prijave protiv odgovornih lica, odnosno protiv Mirka Cvetkovića, predsednika vlade i ministra finansija  i Diane Dragutinović, bivše ministarke finansija.

Početkom aprila, navršava se 1000 dana rada štetočinske vlade Mirka Cvetkovića i Borisa Tadića. Stoga je ponedeljak 11. april prava prilika da se obeleži tih 1000 nesrećnih  dana. DSS to čini podnoseći preko 100 krivičnih prijava protiv Mirka Cvetkovića i Dijane Dragutinović.

Ogromnu štetu trpe svi gradovi i opštine ali ovo kršenje Zakona i samovoljno uskraćivanje sredstava najviše pogađa one siromašnije gradove i opštine. Zbog toga je DSS rešila da preduzme oštre i konkretne mere – zaključeno je na današnjoj konferenciji za novinare DSS u Boru kojoj je predsaedavao Dragan Marković, predsednik Opštinskog odbora te stranke.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama