S DINKIĆEM ILI BEZ NJEGA, PITANJE JE SAD

Bivši ministar Mlađen Dinkić dolazi sutra u Bor, počinje li i ovde predizborna kampanja URS i G-17

Autro: M.C.

Bivši ministar ekonomije i regionalnog  razvoja Mlađan Dinkić stiže sutra (sreda) u opštinu Bor. Vest je nezvanična, ali Dinkić sa svojima iz G-17 i URS dolazi bez velike pompe i s ciljem da u gradu bakra i okolini započne još jednu predizbornu kampanju. Da li će biti uspešnog političkog marketinga kao pre pola godine, videćemo. Ipak, biće i njemu i njegovoj ekipi neuporedivo teže ne samo što je i ulog veći. Sklanjanjem u stranu dugogodišnjeg šefa s puno narodnog novca odraziće se i na politički milje URS, odnosno G-17. Šta će Mlađan u Boru sve činiti tokom jednog nedugog prolećnog dana? Iako nema zvaničnog protokola, sigurno je da će posetiti „glavno utočište“ RTB i Opštinu. Možda će priskočiti do Nacionalne službe zapošljavanja gde su njegovi kadrovi i koja će mu, sve je očevidnije, biti jak oslonac u kampanji.

Dinkićevi i u Boru prikupljaju potpise za Peticiju o decentralizaciji Srbije. Idu i od vrata do vrata. Nema šale. Dinkićevi saradnici u marketinškim službama nisu ni malo naivni. Oni znaju svoj posao i to su pokazali i sredinom minule godine. Da li će i sutra biti reči o novoj Topionici, novom Borskom jezeru, Boru u evropskom sjaju, novim putevima i fabrikama, uzletu sporta i kulture, boljem životu… Bez onih famoznih 1.000 evra, zasigurno. Opekao se Mlađa na tom obećanju. Imaće muka i sutra, i kasnije, da objasni kako su to njegovi politički mudraci vodili Bor proteklih meseci. Ima tu puno zamerki, ali i poneka hvala. Hoće li biti relanosti i priznanja za sve što je propušteno ili nespretno urađeno. Vazda je pitanja, valjda će biti i odgovora. Borani to od Dinkića s pažnjom očekuju, pogotovu nakon izjave Vladana Novovića, zemenika G-17 da Boru ne može samo kombinat bakra i opština da pomažu, gde je tu i država? Naravno, Novović nije tako nešto izjavljivao pre Dinkćeve smene, sad može i taj luskuz sebi da dozvoli. Nema ko da ga opomene, jer nije on izmislio takvu „poliitku“ i nastupanja u javnosti.

Da ne dužimo, u opštini se upravo događaju kompromisi. Dinkićevi su popustili pred naletom „žutih“, mada im demokrate ne mogu puno verovati. Jer, dosadašnje iskustvo može puno tioga da ih nauči. Dinkić nije od juče, ume on narodu da se podvuče pod kožu. No, nije malo ni Borana koji mu ne veruju kao što su verovali pre pola godine. Utoliko pre, jer regionalizacija na ovom tlu nije baš dobro došla. Timočka krajina jeste geografski regija za sebe, ali sve ostalo je složeno i komplikovano, počev od „vlaškog pitanja“ do (navodne) rumunizacije. To su i tekako osetljiva pitanja na koja će Dinkićevi kad-tad moradi da odgovore.

U svakom slučaju, Dinkića treba s rezervom prihvatiti kad sutra pristigne u grad bakra i „pokloni“ se rudaru na struju, amfiteatru, u žuto obojenim francuskim kućama… i čemu sve još. Ima vremena do sutra, prisetićemo se… Napred u nove radne pobede, s Dinkićem ili bez njaga, pitanja je sad.

 

Share

Ostavite odgovor