PREMINUO BRANA CRNČEVIĆ

Bor, 14. april

Književnik i jedan od članova Srpske napredne stranke Branislav Brana Crnčević preminuo je rano jutros u Beogradu, potvrđeno je iz njegove porodice.

Književnik i jedan od članova Srpske napredne stranke Branislav Brana Crnčević preminuo je rano jutros u Beogradu, potvrđeno je iz njegove porodice, objavile su Večernje Novosti.

Crnčević je bio književnik, aforističar, novinar, scenarista. Rođen je 8. februara 1933. godine u Kovačici, a studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Karijeru je počeo u listovima „Jež“ i „Duga“, a objavljivao je kolumne u brojnim drugim listovima poput „NIN“-a i „Politike“.

Prvu knjigu za decu „Bosonogi i nebo“ objavljuje 1963. godine, a potom i prvu zbirku aforizama „Piši kao što ćutiš“.

Tokom svoje karijere pisao je literaturu za decu, romane, aforizme, priče, pesme. Dobitnik je nagrade „Zmajevih dečijih igara“ za stvaralački doprinost savremenom izrazu u književnosti za decu 1987. godine.

Crnčević je bio i politički angažovan i mnogi ga pamte kao dobrog prijatelja bivšeg predsednika Slobodana Miloševića. Bio je i zagovornik nevinosti Radovana Karadžića pred Haškim tribunalom i član najpre Srpske radikalne stranke, a potom, posle cepanja te stranke, Srpske napredne stranke.

Predsednik Srbije Boris Tadić uputio je izraze saučešća piščevoj porodici.

Share

Ostavite odgovor