SUNČANE PRUGE MLADOSTI

Bor, 20.april

Omladina pred novim (radnim) akcijama

Autor:M.Radulović

Borani su u poslednjih pola i više veka uvek mogli da budu ponosni na neke od sugrađana. Ili na grupu sugrađana. Početkom pedesetih godina prošloga veka Petar Mađarević je bio svetski prvak u skoku padobranom sa zadrškom. Malo ranije osnovana je izviđačka organizacija na koju smo i danas ponosni. Moramo biti ponosni i na stodeset godina stare rudare, a onda, ovih dana, ponosni smo što je Bobana Veličković samo naša sugrađanka i što je Nikola Ležajić, zajedno sa „Tilva rošom“, rođen među nama.

Na neke razloge za ponos smo zaboravili i u pokušaju da ispravimo nepravdu pomogla nam je ideja borskih omladinaca da ožive trasu bivše crnovrške pruge. Naravno, Borani mogu da budu ponosni i na mladu generaciju, naročito onu iz šezdesetih godina, pa sve do pred kraj 20. veka, a posebno onu koja je u raznim omladinskim brigadama (Bakar, Crni vrh 45 i druge) dobrovoljno gradila zemlju, širom Jugoslavije. O učešću mladih Borana na radnim akcijama priprema se i posebna knjiga, ali mi ćemo, ovom prilikom, govoriti o nekim manje poznatim detaljima iz života borskih akcijaša. Da sve bude čudnije, ti „manje poznati detalji“ su i danas veoma aktuelni, i danas plene pažnju ljudi širom sveta, na žalost samo onih koji imaju priliku da na internetu saznaju nešto više o fenomenu jugoslovenskih radnih akcija.

Uđite na Gugl, odnosno na Ju tjube i otkucajte ime Zorana Senića. To je lakše nego da tražite pojam „Sunčane pruge“, za koji bi ste morali pre toga da znate šta je to. „Sunčane pruge“ su velika (long plej) gramofonska ploča, odštampana u Radio-televiziji Beograd (pripremljena u sarajevskom Diskotonu), na kojoj su snimljene, valjda, sve akcijaške pesme bivše Jugoslavije. Ploča je izašla 28. novembra 1978. i danas je veoma retka. I dragocena. Pored poznate „Hej, haj brigade“ na ploči se nalazi pesma „Brigadirske suze“, čiji je kompletan autor Boranin Zoran Senić (i danas živi ovde). Utisak je da su „Brigadirske suze“, najpopularnija brigadirska pesma, jer i danas izaziva komentare. Autoru se javljaju mladi iz Bugarske i okolnih država, a komentari su izuzetno lepi (naravno puni emocija).

– Pesma je stvorena na drugoj akciji izgradnje pruge Šamac-Sarajevo, koja je organizovana od aprila do novembra 1978 – kaže Zoran Senić. – Jednostavno su nam rekli da se pravi ploča sa akcijaškim pesmama i meni je neko predložio da „nešto“ pokušam. Imali smo iskusnog producenta, Fadila Redžića, a i ostali saradnici su bili veoma iskusni. Sećam se da smo se odrekli honorara u humanitarne svrhe i, ne znam zbog čega,  rekli su nam da pesme pišemo na jekavskom narečju. Bilo mi je lako da napišem pesmu o akcijašima. Pisao sam, u stvari, pesmu o sebi i mojim drugarima i kada je posle svega snimljena pesma čudio sam se lakoći sa kojom sam je napravio. Nisam, naravno, pomišljao da će pesma trajati sve do ovih dana, evo više od 30 godina. U trenutku kada sam je pisao imao sam 23. Veoma mi je drago kada na internetu pročitam današnje komentare. Kao da je pesma od juče. Čestitaju mi iz svih okolnih zemalja, uključujući i one van Jugoslavije. Jedan mi se obratio rečima:“Jao, bože, šta mi uradi danas“. Kaže da nije mogao da spava od uzbuđenja. Ima, naravno, i drugačijih stavova. Neki se trude da dokažu da su oni taj Zoran Senić, a ja na sve to odgovaram besmrtnom pesmom koju sam baš tako napravio ne sluteći da će trajati večno“.

Zoran Senić je poznat Boranima. Bio je organizator prve borske gitarijade, davnih sedamdesetih godina, kada je ovde nastupao i Željko Marinović, danas poznati muzički stvaralac u Holivudu. Kasnije je Senić imao neke svoje bendove, ali danas ne živi od muzike. A mogao je.

Evo sada teksta pesme „Brigadirske suze“ koju peva uz pomoć dečjeg sarajevskog ansambla „Prve brazde“.

„Možda ćemo biti sasvim stari kad se jednog dana sretnemo kraj pruge, na kolosjeku dugom mladosti naše, sa obje strane našeg djela. Možda suze neću moći skriti, kada vidim prugu koju gradio sam ja, jel pamtim još uvek trasu nove pruge i nikad je zaboravit neću. (Refren u izvođenju dečjeg hora)…Gorjele su vatre cele noći, suze skriti nismo znali, tajne naše ostaše na pruzi, obećanje što smo srcu dali. Ovaj rastanak nek nas veže, u srcima akcija će biti. Volimo se triput preko norme, u očima nemojmo suze kriti“.

Jednom su pitali brigadiste šta je to radna akcija. Odgovori su bili spetljani, neprecizni, a ostao je jedan, upečatljiv i – istinit: „Akcija? To je onaj zamišljani svet, u onoj meri moj koliko i tvoj, onoliko tvoj koliko i moj“.

Eto, šta da se kaže dalje. Ne vredi pričati ako niste bili tamo, još manje ako ste bili. Ima i razlike između suza. Sve su čiste, ali nijedne nisu ni nalik brigadirskim. Ta razlika se ne može tek tako objasniti. Pokušavao je i Zoran Senić, ali bilo je tuc-muc. Lakše se snalazi pevajući.

Share

One thought on “SUNČANE PRUGE MLADOSTI”

Ostavite odgovor