);
Breaking News

Spaskovski: Niko ne zna gde je ukradeni kran

Bor, 21.april

Prvi čovek Rudarsko-topioničarskog basena Bor o otkrivenim propustima: Preskupo, 15 miliona dolara, plaćena neupotrebljiva oprema

To što se u rudniku bakra „Majdanpek“ dešavalo do 2008. godine može se, bez ikakve sumnje, nazvati organizovanim kriminalom, zbog čega bi odgovorni morali da snose sve zakonom predviđene sankcije!

Ovako je, nakon što su „Novosti“ objavile da su u fabričkom krugu RBM razbacani i trunu delovi za flotaciju (pogon u kome se prerađuje ruda), koji su plaćeni 15 miliona dolara, reagovao Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB Bor, u čijem sastavu posluje i majdanpečki rudnik bakra, pišu Novosti.

-Dok ostaci flotacije, koji su potpuno neupotrebljivi, a plaćeni su papreno, trunu u RBM, mi smo raspisali tender za obnovu stare flotacije u krugu tog preduzeća, kako bismo, zbog povećane proizvodnje, mogli da preradimo sve količine rude – besan je Spaskovski. – A po preliminarnim procenama, za obnovu stare flotacije biće nam potrebno najmanje – 10 miliona evra.

Naš sagovornik podvlači da je šteta zbog propadanja delova flotacije mnogo veća od plaćenih 15 miliona dolara, budući da su zbog toga što taj pogon nije bio u funkciji velike količine bakra i zlata, umesto da se prerade, završile u – jalovini!

– Koliko se u RBM nije poslovalo domaćinski svedoči i podatak da je iz kruga tog preduzeća nestao – kran! Mašina teška blizu 30 tona i visoka oko 15 metara je potpuno pokradena a da niko ništa nije niti video niti čuo – naglašava Spaskovski, uz napomenu da je šteta zbog nestanka krana procenjena na nekoliko miliona dolara.

Generalni direktor RTB podvlači da je, kada se zagrebalo po poslovanju majdanpečkog rudnika bakra, otvorena – Pandorina kutija:

– Još jedan detalj do koga smo došli je da je do 2008. godine nestao i deo transportnog sistema u RBM, za čiju je reparaciju sada potrebno izdvojiti najmanje milion evra. Zbog toga ćemo, čim napravimo potpuni presek stanja, kompletan materijal predati tužilaštvu.

ZLATO U JALOVINI

-Moramo da osposobimo majdanpečku flotaciju za preradu većih količina i bolje iskorišćenje rude – kaže za „Novosti“ Svetomir Mustecić, direktor RBM. – Zbog toga što to sada nije slučaj, više od polovine zlata, koje bismo mogli da izvučemo iz rude da je ovaj pogon potpuno funkcionalan, odlazi u – jalovinu.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !