ŽIKA STANISAVLJEVIĆ: Spaskovski bio upoznat sa kupovinom opreme

Bor, 21.april

Direktor RTB „Bor“ bio upoznat sa kupovinom opreme za flotaciju u „Majdanpeku“. Oprema plaćena 28 miliona dolara, a veći deo nikad nije ni stigao

Menadžment Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor“, posle zaključka Skupštine i Upravnog odbora, početkom devedesetih godina prošlog veka doneo je odluku o kupovini flotacije (pogona u kome se prerađuje ruda) za Rudnik bakra „Majdanpek“. Ali, sa tim je od samog početka, iako sada „pere ruke“, bio upoznat i aktuelni generalni direktor RTB „Bor“ Blagoje Spaskovski, koji je u to vreme obavljao dužnost prvog čoveka Rudnika bakra „Bor“!

Ovo za „Novosti“ kaže Živorad Stanisavljević, dugogodišnji zamenik generalnog direktora RTB za proizvodnju, koji je svojevremeno bio i predsednik UO RBM, ali i prvi čovek majdanpečkog rudnika. On reaguje na izjavu Spaskovskog da je do do 2008. godine u rudniku „Majdanpek“ na delu bio organizovani kriminal i da se raspisuje tender za flotaciju, dok stara, plaćena papreno trune, pišu današnje Novosti.

– Ne znam zašto Spaskovski sada pokreće temu kupovine flotacije za potrebe RBM, kada je od samog početka bio upoznat s tim – izričit je Stanisavljević. – Da sve bude čudnije sa projektom nabavke tog pogona rukovodio je dr Milorad Grujić, tadašnji direktor razvoja u RBM, koji je iako zvanično u penziji i danas jedan od najbližih saradnika Spaskovskog.

Naš sagovornik naglašava da je flotacija, plaćena 28 miliona dolara, kupljena od kanadske kompanije „Hovden“, koja je u međuvremenu bankrotirala. Stanisavljević ističe da veći deo opreme nije ni stigao u RBM, jer su tada našoj zemlji već bile uvedene sankcije.

– Nije istina da ta oprema i da je nova ne bi mogla da se koristi, kao što sada tvrde odgovorni u RTB – podvlači Stanisavljević. – Problem je zapravo u tome što je veći deo opreme zarđao, a deo i fali. Ali, najveća greška je, ipak, u tome što nisu na vreme obezbeđene dovoljne količine rude, koja bi se prerađivala u tom pogonu. Ukoliko se do 2014. godine, kada je predviđeno puštanje u rad nove topionice, ne obezbede neophodne količine te sirovine, nisam optimista da će taj metalurški agregat uopšte imati šta da topi.

Stanisavljević je negirao tvrdnje Spaskovskog da je transportni sistem za prevoz jalovine u RTB pokraden.

– Transportni sistem u RBM je tokom 2000. godine zapaljen i, uprkos sumnjama, nikada nije dokazano da je u pitanju bila sabotaža – naglašava Stanisavljević. – Tačno je jedino da će, bez aktiviranja tog sistema, proizvodnja u RBM biti znatno skuplja.

KRAN NIJE NESTAO

Svetomir Mustecić, direktor RBM, negira da je iz kruga tog preduzeća nestao kran težak 30 tona i visok oko 15 metara.
– Reč je o kranu koji je bio vlasništvo firme „Univerzal“, iz Majdanpeka, koja je otišla u stečaj, zbog čega je ta mašina i prodata. Tako da nema ni govora o nekakvoj krađi – rekao je Mustecić.

Share

Ostavite odgovor