VESELJE ZA PAMĆENJE

Bor, 30.april

Prvomajski uranak u Boru i na Borskom jezeru nekad i danas

Borsko jezero, 1982. godina , KUD “Topioničar” uveseljava radnike na uranku…
Borsko jezero, 1982. godina , KUD “Topioničar” uveseljava radnike na uranku…

Autor: B.F.

Bor je prvih posleratnih godina, nakon 1945., uvek za Prvi maj, ličio na – mravinjak. U centar grada, na platou Zelene pijace, gde je danas Trg oslobođenja, sjati se i staro i mlado. Iz okolnih sela, još u svitanje, pristizale su kolone seljaka uz svirku folklornih grupa i muzičara. Na čelu je nošen ogromasn tranpasrent: “Živeo savez radnmika i seljaka”. Te, 1946. godine, rudarski list “Borski Kolektiv”, pisao je:

“Radnici su u kolonama stizali iz svih pravaca grada. Ispred svake kolone pisalo je ime kolektiva, a na  ostalim transparentima stajalo je kakve je ko postigao radne rezultate. “Iaskopali smo… toliko i toliko rude”, “Dali smo… toliko tona bkra” ili toliko dobrovoljnih sati rada. Na trgu miting, a na mitingu – sve parole zajedno. Uzvikivalo se iz hiljade grla: “Živeo Prvi maj”, “Živeo drug Tito…” , “Dole fašistički okupatori i izdajnici”… Prvom prvomajskom uranku u slobodnom Boru prisustvovalo je 4.000 ljudi.

-Te prve poslaratne prvomajske proslave bile su veličanstvene. Kasnije nikada nije bilo toliklog oduševljenja. Trebalo je, rečju, biti tu i sve doživeti. Najupečtljiviji utisak na mene je ostavio dolazak naroda iz okolnih sela. Još je bilo goleti, pa su se kolone iz dalaka lepo videle. Bila je to šarolika reka, razmahnuta i nepresušna. Nakon mitinga nastupao je KUD “Abrašević” čiji je hor otpevao nekoliko pesama iz NOB,  kasnijih godina program je bio bogatiji- seća se Srećko Stojadinović napominjući da su proslave nastavljane opštim narodnim veseljem. Najglasnija bila je muzika rudara. Igralo se, pevalo, radovalo. A radno takmičenje, već je bilo u “ krvi” svakog tudbenika…

Posle se na prvomajske uranke odlazilo, isto u kolonama i uz pesmu i muziku, u Brestovačku banju. Ceo Bor se preseli u Banju.  Već sedmadesetih godina, podizanjem Borskog jezera, narod je masovno hrlio na  jezerske obale.

-Umeli smo da okupimo 20 do 30.000 ljudi. Oko jezera podignuto je više od 2.000 vikedica i kuća i sve su bile prepune, dolazili su gosti iz cele bivše Jugoslavije, sindikati su spremali bogatu trpezu. Pevalo se i veselilo na sve strane.  Posle “5. oktobra” zamarano je što smo kraj jezera pekli i po 10.000 jagnjadi i više hiljada prasadi. Niko ništa nije plaćao. Jer, ceo taj trošak zaradili su radnici, ko bi drugi. I danas je ostala rudarska budilica u zoru, autobusi prevoze građane besplatno, ima svega i svačeha, jedino nema “sindikalne” jagnjetine-priča Slavko Petrović, nekadašnji rudar.

Neke manifestacije povodom prvomajskih praznika, kao stunetski “Skok preko kože” odavno su iziostale. No, uranak nikad nije zaboravljen. Tako će biti i ove godine.

-Okupićemo na Borskom jezeru najmanje 15.000 ljudi. Na tri bine pojaviće se loklani bendovi , kulturno-uimetnička društva i afirmisani muzičari. Biće svega i svačega. I sportskih nadmetanja. Naći će se i para za vruću jagnjetinu-kaže Darko Mihajlović, opštinski šef za organizovanje ovogodišnjeg prvomajskog uranka naglašavajući da će “fešta” trajati do 6. maja i opštinske slave Đurđevdana.

RTB Bor , i pored dva pokušaja, nije privatizovan. U državnim je rukama. Prosek plata za 5.000 radnika je 42.000 dinara. Rudari i topioničari u smenama mogu i dvostruko da zarade. S obzirom na teške uslove rada mogli bi, vele, da dobiju  povoljnije beneficije, bar kod penzionisanja.

-Ministar Ljajić je dolazeći u rudnik prošlog leta i video kakvi su uslovi rada. Obećao je veće beneficije za najteže poslove. Obećanje još nije ispunjeno. Očekujemo da će za mesec-dva započeti gradnja nove topionice. Cena bakra u svetu je astronomska i to nam ide na ruku. Samo da potraje i da krene veća proizvodnja. Opat bi Bor radio kao nekad i hranio više od pola Srbije-kaže Dragan Jankucić iz Topionice i rafinacije bakra.

Prvomajski miting u centru Bora, 1946. godina
Prvomajski miting u centru Bora, 1946. godina
Prvomajska kolona kroz centar Bora, 1946. godina
Prvomajska kolona kroz centar Bora, 1946. godina
Share

Ostavite odgovor