OTKUD U CENTRU BORA BRAON SNEG?

Bor, 1.jun

Autor: B.F.

Foto: D.P.

U centru Bora, na buvljoj pijaci, u ponedeljak, 12,05 sati, snimljen je, na delu garderobe na jednom od prodajnih mesta, braon sneg. Čestice u vidu pahuljica braon boje padale su  pet, šest minuta po slobodnoj proceni.

Juče se na nekim sajtovima u Boru pojavila izjava Anđelke Mihajlov, nekadašnjeg minsitra zdravlja i profesora na novosadskom Fakultetu zaštite životne sredine o tome kako i koliko zagađenjemo životnu okolinu i kolio to utiče na zdravlje ljudi.

-Zakon o javnom zdravlju nalaže izabranom lekaru da pacijentu saopšti na koji način zagađena sredina utiče na njegovo zdravlje. U praksi se tako nešto gotovo ne događa. Jer, lekari nemaju instrumente koji bi potvrdili ovu istinu. Zato ćemo pokušati  da u Boru , uvidom u zdravstvene kartone građana,  dobijemo konkretne podatke. U planu je i izrada naučnog projekta koji bi za pet godina mogao da pokaže stvarnio stanje-rekla je profesorka Mihajlov.

Bivša ministrka je, pre 12 godina, podsećanja radi, zasadila, ispred opštinske zgrade u Boru, zimzeleno drvo s natpisima koji i danas  stoje: „Ekološka svest, za novi milenijum“. Taj značajan „projekat“, nastao na razmeđi dva veka, toliklo je zakržljao da je postao ružna sličica. Najverovatnije, i na njega, ne samo na ljude, uticao je otrovni industrijski dim iz topioničkih dimnjkaka udaljenih  najviše kilometar. Opštinari su, pre neki dan, posadili cveće oko „ekološke svesti“ kako se građani ne bi izrugivali ovoj poruci koju je, opet, uništila naša nebriga za zdravom životnom sredinom. Da li profesorka Mihajlov zna za  svoje zakržljalo ekološko drvo i zašto ne ne raste celih 12 godina? Istina, za poslednju deceniju, u poređenju sa rnijim razdobljem, kako profesorka navodi, učinjeno je mnogo na ekološkoj zaštiti u gradu bakra, ali je to, zasigurno, posvedočiće svaki od 40.000 građana, samo kap u do zla boga mutnom moru.

BIVŠA MINISTASRKA ANĐELKA MIHAJLOV: Braon pahulje nisu teški metali

Igrom slučaja, juče smo, sat po podne, u Boru, susreli bivšu ministarku zaštite životne sredine Anđelku Mihajlov. Ona je, u ulozi profesora, sa ekipom novosadskog Fakulteta zaštite životne sredine u trodnevnom sakupljanju podataka o ekološkoj slici Bora.

-To što je snimljeno u centru Bora a liči na braon pahulj ili prah, nisu teški metali u vazduhu. Ne mogu da kažem šta bi moglo da bude. Danas smo bili u Institutu za rudarstvo i metalurgiju i naišli smo na izuzena prijem. Dobili smo sve relevantne podatke. Sutra smo u RTB Bor. Imamo obećanje da se ništa neće sakriti. Što se tiče „mog drveta“ ispred opštinske zgrade, ono je deset godina stajalo u mestu. Od pre dve godine je malo poraslo. Verujem da će i dalje da raste-rekla nam je profesorka Mihajlov dodajući da njena poseta Boru nije u vezi bilo kakve politike.

BORANI O PREKOMERNOM ZAGAĐENJU VAZDUHA

Kako poslednje dve nedelje živite suočeni sa  otrovnim topioničkim dimom u gradu i okolini?

Stojan Rajlić, penzioner

-Ne pitajte. Star sam i iznemogao, još kad navale dimovi iz Topionice … Tamo sam stekao penziju, volim tu firmu, ali nije lako decenijama udisati tolike otrove.

Čedomir Adamović, penzioner:

-Stanujem kod bolnice, gde su velike koncentracije otrovnih gasova. Ne smem da izađem napolje. Poslednjih dana, pogotovu ujutru, dim prekrije svaki delić naselja. Užas.

Slađana Stuparević, trgovac

-Rođena sam u Krivelju. Odrasla sam u dimu. Živim u Boru, ali svejedno, gde god krenem ceo život me prati otrov iz metalurgije .Kome da se žalimo? Stalno se obećava nova topionica, hajde jedanput i to čudo da vidimo. Opet, izgleda, čekaju izbore, pa da „krenu investicije“…

Vlada Tabaković, službenik

-Ćesto iz sela dođem u Bor, gde sam proveo mnoge godine radeći u Institutu za bakar. Ovo je strašno. Bilo je i gore. Preživećemo.

Božidar Marković, penzionisani službenik

-Živim na Slatinskom putu, gde često pada prašina sa obližnjeg rudarskog kopa. Žalio sam se direktorima. Oni su obećali da će svakog dana ulice polivati vodom, što se jedno vreme i činilo. Ali, to je sitnica. Nas umori topionički dim. Neverovano je u kojim uslovima živimo. Osećamo i posledice NATO bombi.

POSLEDNJA VEST: Prijave zbog zagađenja vazduha, naredne dve nedelje čisto nebo

Iz pouzdanih izvora saznajemo da će nadležne republičke službe protiv čelnika TIR-a podneti prijavu za privredni prestup zbog prekomernog zagađenja vazduha iz topioničkih pogona, što je direktno uticalo na zdravlje ljudi. Istovremeno doznajemo da će naredne dve nedelje nebo nad Borom biti čisto, jer je smanjeno dopremanje sirovina u topionicu, a pripremaju se i manji remonti. naš izvor smatra da snimljene braon pahulje na bvljopj pijaci, verovatno, potiču iz topioničkih dimnjaka koji se pokatkad pročišćavaju.

Share

Ostavite odgovor