ODRŽIVI TURIZAM U FUNKCIJI RURALNOG RAZVOJA

Knjaževac, 2.jun

Zajednički program Ujedinjenihih  nacija „Održivi turizam u funkciji ruralnpg razvoja“ se u 2010. godini uglavnom bavio stvaranjem  osnova za razvoj ruralnih oblasti kroz turizam kreirajući ili dajući doprinos nacionalnim dokumentima koja predstavljaju okvir za razvoj seoskih oblasti (Master plan za razvoj ruralnog turizma, Program za ruralni razvoj, itd.)

U pvoj godini Zajednički  program namerava da ovaj razvojni okvir predstavi u svoja 4 ciljna regiona, čak i da neke mere koje predlaže sprovede u delo, što kroz niz obuka, što kroz konkurs za diversifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam.

Jedan od programskih ciljeva je podsticaj razvoju dečjeg i omladinskog turizma zasnovan na konceptu aktivnog učenja. Još jedan cilj je podsticaj razvoju LIDER (LEADER) principa i formiranju lokalnih akcionih grupa (LAG).

Kako bi se zajednica dodatno upoznala sa dosadašnjim  koracima i  koji slede u okviru pvih ciljeva, Zajednički program organizuje prezentaciju za Dimitrpvgrad, Pirot, Zaječar i Knjaževac  u Arheo-etno parku u Ravni 7. juna 2011. godine u 14 časova.

U prvom delu sastanka biće prezentovani ključni rezultati i koraci koji slede u okviru programa. Zatim će uslediti prezentacija koja se tiče dečjeg i omladinskog turizma, potencijala za njegov razvoj i predloženih modela za razvoj, dok će treći deo biti posvećen diskusiji o  LIDER principima i formiranju  LAG-pva. U okviru sastanka biće predstavljene i dve teme iz konkursa za diversifikaciju ruralne ekonomije kroz turizam.

Pozivamo Vas da prisustvujete prezentaciji kako biste stekli dodatna znanja  potrebna za razvoj ruralnih oblasti i lakše doprineli razvoju sela, kako kroz ovaj program, tako i šire.

Karlo Puškarica,

menadžer Zajedničkog programa

Share

Ostavite odgovor