NI POSLE ŠEST GODINA BORANI NEMAJU OMBUDSMANA

Bor, 3.jun

Foto: D.Popaz

Pokret potrašaca Bora pozvao je rukovodstvo grada da izabere lokalnog zaštitnika građana, jer je Skupština opštine Bor odluku o osnivanju tog nezavisnost regulatornog tela donela još 2005. godine.
– Poražavajuće je da ni šest godina od donošenja skupštinske odluke Borani još uvek nemaju svog ombudsmana, a samim tim i mogućnost da preko nezavisnih regulatornih tela ostvare svoja ustavna i građanska prava – rekao je predsednik Pokreta Zoran Andrejić, prenosi Beta.
Andrejić je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić pre nekoliko godina „pompezno otvorio“ prostorije u holu Skupštine opštine Bor za potrebe ombudsmana i poklonio kompjuter.
– Borska kancelarija Pokreta potrošača skoro svakodnevno dobija pritužbe građana za koje bi bio nadležan upravo ombudsman. Juče nam se, recimo, obratio muškarac koji sa porodicom živi u stanu bez električne energije, iako je još u februaru sud naložio Elektrodistribuciji da mu „pusti“ struju – naveo je Andrejić.
Pokret će zatražiti i početak rada Korisničkog savetnika javnih službi, a lokalni parlament je odluku o tome doneo pre tri godine.
– To telo raspravljalo bi o cenama usluga javnih preduzeća i kvalitetu pružanja usluga građanima Bora – rekao je Andrejić.
Pokret potrošača je najavio da će preko poslanika opozicije, Vlaške demokratske stranke Srbije, zatražiti da se te dve teme uvrste u dnevni red narednog skupštinskog zasedanja.

Share

One thought on “NI POSLE ŠEST GODINA BORANI NEMAJU OMBUDSMANA”

  1. Svi lokalni parametri ukazuju, da imamo personalne i strukturne probleme, koje odlažemo godinama – disproporciju između: opštih i posebnih interesa u zajednici, proizvodnje i potrošnje, štednje i investicija, uvoza i izvoza lokalne ekonomije, zaposlenih i nezaposlenih, radno sposobnih stanovnika i penzionera, zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, mlađih i starijih građana, rođenih i umrlih, centra i periferije lokalne zajednice… Lokalni političari moraju da budu mnogo bliži građanima – moraju zajedno, mnogo više da javno razgovaraju, o zajedničkim i ličnim problemima i potrebama unutar zajednice (prednostima, manama, šansama, pretnjama…), bez arbitraže lokalnih prioriteta.

Ostavite odgovor