Na javnim radovima posao za 1.321 invalida

Bor, 8.jun

U Borskom okrugu u javnim radovima biće zaposleno 36  radnika od kojih 30 sa invaliditetom

Autor: NSZ.

Nacionalna služba za zapošljavanje, odobrila je 112 projekata u okviru javnih radova za osobe sa invaliditetom na kojima će posao dobiti 1.321 osoba. Iz budžeta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u ovoj godini je za te projekte izdvojeno 253 miliona dinara. Više od 40% ovih javnih radova, sprovešće se u nerazvijenim opštinama, kao što su opštine: Srbobran, Osečina, Mionica, Ljig, Vladičin Han.

Od ukupnog broja javnih radova,  78 se odnose na zapošljavanje 756 osoba sa invaliditetom, najviše iz oblasti zaštite životne sredine i prirode i 34 javna rada na kojima će biti uz angažovano 565 lica kao personalnih asistenata osobama sa invaliditetom, u oblasti socijalne, humanitarne i kulturne delatnosti.

U opštini Bor sprovešće se 4 javna rada, a u opštini Majdanpek 1 javni rad, za koje je izdvojeno 6,7 miliona dinara. Na javnim radovima u Borskom okrugu biće angažovano  36 nezaposlenih lica, od toga 30 osoba sa invaliditetom i 6 personalnih asistenata.

Zaposlenima na poslovima javnih radova mesečno će biti isplaćivane zarade prema stepenu stručne spreme i to 17.600 za I i II stepen, 18.000 za III i IV, 20.000 za V i VI i 22.000 za VII stepen stručne spreme.

Na ovogodišnjem konkursu za sprovođenje radova od javnog značaja, podneto je 140 zahteva iz cele zemlje.  Javni radovi organizuju se radi zapošljavanja osoba sa invaliditetom ili radi pružanja personalne asistencije osobama sa invaliditetom u oblastima socijalnih , humanitarnih , kulturnih i drugih delatnosti i održavanja i zaštite životne sredine i prirode. Nezaposlena lica angažuju se na period do  šest meseci.

Nacionalna služba za zapošljavanje kontrolisaće sprovođenje javnih radova, kao i redovnost isplate sredstava.

Share

Ostavite odgovor