BORSKE ČAROLIJE:VATROMET SA DIMNJAKA

Bor, 9.jun

Satirično-idilična priča o čoveku i vatri, o šefu i bližnjem narodu koji jedva čeka da se progalsi predizborna kampanja, pa da se svi lepo odmorimo do – novih izbora i – novog vatrometa bez ikakvih po zdravlje posledica (jer dok bude vatrometa, neće biti dima)

Autor: Nebojša Šojić

Foto: D.Popaz

Izborna kampanja počela je i u Boru, gradu sa najviše bakra i zlata u državi Srbiji. Jutros je, tim povodom, prostrujala vruća vest: za Vidovdan sprema se velika fešta, najverovatnije neko izuzetno važan postaviće kamen temeljac za novu topionicu, spomenik Vajfertu i kružni tok u starom delu varoši biće već postavljen, raščistiće se plato ispred Doma kulture ( snega više nema, pa neće ni biti teško, jerbo je lepo vreme, a nema ni “Rankićeve fontane” da smeta komnalnim radenicima), dopraviće se “Kapija Bora”, počistiće se ulice  i zasaditi cveće, parkovi će ozeleneti više nego ikad, Bor će, najzad, za tili čas, postati grad svetle budućnosti koja dolazi.

Ukoliko doista bude istinita priča sa vatrometom na pet lokacija u gradu i “bombama” na vrhu topioničkog dimnajaka koji samo što nije “propustio”  prve količine uvoznih sirovina ( stručnjaci kažu da je reč o neisplativoj raboti) onda nam neće trebati ni hipodrom, pa ni aerodrom. Mudri vele da je sve što se gradi dobro, što se razgrađuje ne valja. I samo zato ne treba prekorevati graditelje. Ipak, nešto je trulo u državi borskoj, pa i šire. Zašto i kome trebaju tolike fešte. Ili će trebati. Videli smo i ranije vatromete, pa i onaj kad je policija imala posla, i onaj za promociju filma “Tilva roš” kada se mladi reditelj, Boranin, danas već svetskog glasa umetnik, i čudio i krstio: zašto i odakle vatromet za promociju njegovog dela kad je on, Borani znaju, skroman i miran momak, i kad ni od koga takav ugođaj nije  tražio, niti očekivao. Velike pare su već potrošene na vatromete, pevačice, loše i bespotrebne TV emisije, neprivlačne reklame i gluvu propagandu, izmišljene posliće…Doduše, u susednom GRADU Zaječaru s narodnim parama peku volove i dovode Karleuše, troše na igrarije i  pevanije do bele zore, ali nemaju vatromete, a ni dugotrajni pesak ispred glavne kuće kulture i političkih zbivanja. Mi smo drugačiji, pa, iako jesmo u udruženim religionima, nećemo kao ONI, Ničićevi. I naša TV slika je izoštrenija i više je u službi jedne do jedne i po partije. Sve, sve, ali zašto ne kažete da je kampanja za ovogodišnje izbore počela. I da je sve podređeno toj “igranci”. Zašto nas maltretirate sa brdom peska i neizvesnošću oko početka radova na Jezeru, na “Kapiji”, na ulasku i izlasku iz grada kojem , opet, proričete najlepšu budućnost kao da niste zaboravili vanredne izbore od pre celih deset meseci.

Šta li će nas sve strefiti do kraja ove godine, i šta ćemo sve dobiti od obećanja? U međuvremenu, u lokalnim partijama vri. Prva garda naprednjaka na čelu sa Draganom Štrpcem preseljava se u DSS. Kod Zlatinih gorostasa, priča se, nema mira ni spokoja. A i kako bi imali, svi zajedno, miran san kad lokalnom politikom, ne računajući radikale, DSS…, rukovodi jedan partijsko + menadžerski zanesenjak kakvog ne pamtimo od Franje Josifa pa naovamo, recimo do Bože Đelića. I sad, šta je, tu je, Oliver Dulić je samo odrecitovao ono što je pre Bora govorio svim medijima. Da ga čovek pita da li je ON nekog pitao otkad RTB nema predsednika Upravnog odbora, najverovatnije bi prećutao, jer je tek od nedavno i ministar za rudarstvo. On, lekar, mladi ortoped, pa minister za rudnike. Odakle će znati zašto godinu dana RTB nema predsednika Upravnog odbora. Možda veruje i da RTB-u taj luksuz i ne treba kad ima sve ostalo. Ortoped je, dakle, u pravu. E, ni to nije ništa , jer i mi ćemo, izgleda, uskoro biti u pravdi, dobićemo kako stvari stoje najačeg ministra, i to kojeg i kakvog, i to brendovanog – za VATROMET. A , ukoliko je i taj posao nedovoljno eksplozivan, pridodaće mu se u opisu posla još kojekakve političko-zabavne VRATOLOMIJE. Jer, idu dani, idu izbori. Blago nama, vatropirima…

Sve je isto, samo Srđana nema...
Sve je isto, samo Srđana nema...

Share

One thought on “BORSKE ČAROLIJE:VATROMET SA DIMNJAKA”

Ostavite odgovor