DA LI RTB-e BOR POSTAJE NOVA KOLUBARA

Bor, Beograd, 9.jun

Reč Zorana Ostojića, poslanika LDP-a u Skupštini Srbije zaduženog za Borski i Zaječarski okrug (9.jun 2011.)

Ko kontroliše poslovanje Rudarsko-topioničarski basena Bor? Država Srbija je preuzela obavezu da upravlja i kontroliše rad ovog preduzeća i to čini preko Upravnog odbora i Skupštine preduzeća u kojima Vlada postavlja svoje članove i ima većinu. Imajući u vidu ogromne gubitke Bora i razne neregularnosti postavlja se pitanje da li ti organi vode ovo preduzeće u dobrom pravcu.

ZORAN OSTOJIĆ: -Hvala predsedavajući, koleginice i kolege, u trenutku kada je cena bakra na svetskom tržištu najveća u istoriji pojavila se vest i o stečaju, mogućem stečaju Kombinata Bor i nemušto demantovanje toga.

Bor je suviše ozbiljna stvar da bi bila lokalna, tiče se i poreskih obveznika Srbije, velikih kredita kojima se zadužuje, garancije smo za neke davali i mi, zato su moja pitanja vezana za rad Rudarsko-topioničarskog besena Bor. Država Srbija je preuzela obavezu da upravlja i kontroliše rad ovog preduzeća i to čini preko Upravnog odbora i Skupštine preduzeća u kojima Vlada postavlja svoje članove i ima većinu. Postavlja se zaista ozbiljno pitanje da li ti organi vode ovo preduzeće u dobrom pravcu i da li u dovoljnoj meri kontrolišu rad ovog preduzeća.

Po svemu sudeći ne izgleda tako. Kako je moguće da Bor i pored velikih gubitaka u 2008. i 2009, i 2010. godini, (gubitak u 2008. godini je bio 45 miliona dolara, u 2009. godini 80 miliona). Znači, pored svega toga kombinat ulaže u izgradnju hotela u Brestovačkoj banji, rekonstruiše upravne zgrade na rudniku Jama, učestvuje u izgradnji raznih objekata u gradu Boru, kao što je amfiteatar pored Doma kulture i druge objekte, a neki su od njih vlasništvo opštine. U lokalnim medijima Kombinat Bor u restruktuiranju se pojavljuje u ulozi investitora za uređenje seoskih domova kulture, putne infrastrukture na teritoriji opštine. To je sve u redu kad ne bi to plaćali svi građani Srbije. Ono što zbunjuje građane Bora leži upravo u tome da 2010. godine ova kompanija nije uplatila čak ni naknadu za korišćenje mineralnih sirovina, mada lokalnoj samoupravi pripada iznos od 50% koliko i  Republici. To su značajna sredstva koja se obezbeđuju iz Fonda za razvoj za Bor. Onda smo dali garancije za kredit i za izgradnju nove topionice. Ta sredstva se ne kontrolišu.

S druge strane, obaveze koje ima prema lokalnoj samoupravi Kombinat Bor ne isplaćuje. To što se kupuju novi automobili direktorima i sindikalcima, a postojeći automobili dele po gradu raznim firmama, to je nekako uobičajeno ponašanje kad je na čelu kuće neko iz stranke iz koje je do juče bio ili je danas.

Kako je moguće da se jedan nemali broj radnika prima bez javnog konkursa i plana za prijem radne snage, pa se tako ponovo primaju radnici u administraciji bez odgovarajućih kvalifikacija. Pitaju se građani Bora, a mogu li  ja da dam odgovor umesto Vlade. Verovatno su neke obaveze preuzete kad su bili lokalni izbori u Boru. Što je najgore, među tim radnicima ima mnogo onih koji su uzeli socijalni program da odu iz Kombinata. Država Srbija, tj. poreski obveznici su za to izdvojili novac, a neko sad ponovo pravi višak radne snage zbog partijskih obaveza na prethodnim izborima, itd., kumovskih i rođačkih veza.

Kako je moguće da se razne usluge, a pogotovo za građevinske radove na pomenutim objektima, ne raspisuje javni poziv. Reći ćete verovatno da u restruktuiranju niko ne mora da radi. Ne mogu da učestvuju svi zainteresovani, a ovi poslovi se najčešće poveravaju preduzećima i sedištima van opštine Bor. Preduzetnici koji se obraćaju i koji su članovi LDP će organizovati protest. Ne kažu oni da dobijaju poslove mimo konkursa i traže da bude javni poziv. Kad bi se objavio i kad bi bio poznat javnosti ugovor koji je Bor sklopio sa kanadskom firmom Lavalin za izgradnju nove topionice, bilo bi interesantno videti da li bi sutradan već bio raskinut, obzirom da postupak koji je prethodio zaključivanju ovog ugovora bio je daleko od očiju javnosti i bez adekvatne procedure izbora ponuđača, a setite se, to je bilo u vreme predizborne kampanje lokalnih izbora u Boru.

Bor angažuje Kombinat Bor i velika sredstva za svoj investicioni program u rudarstvu i metalurgiji, nekoliko stotina miliona dolara putem kredita i uz pomoć države ili za koje garancije daje država, odnosno mi, koleginice i kolege. Da li je neko video validnu dokumentaciju zakonom propisanu za celovit razvojni investicioni program Rudarskog topioničarskog basena Bor. Ako nije, a mi bar nismo tad videli kad ste vi glasali, koje su onda garancije da će ti krediti moći da se vrate od strane kombinata Bor, a da ga nećemo vraćati. Samo deset sekundi. Ako je to tako, nije li Bor na putu, ružnom putu Basena Kolubara. Treba da dođe Insajder. Znači, moje pitanje je – Ko kontroliše poslovanje Rudarsko topioničarskog basena Bor? Da li je to Republika Srbija ili neko drugi?

Share

One thought on “DA LI RTB-e BOR POSTAJE NOVA KOLUBARA”

  1. Povratni ping: Besplatan ručak - E-stav

Ostavite odgovor