MINISTAR ZAOBIŠAO KRIVELJ I SLATINU

Bor, 9.jun

Zašto ministar Dulić u Boru nije imao vremena da razgovara i sa seljacima čiju je letinu oštetio topionički dim

Autor: B.F.

Foto: D.Popaz

Dan pred posetu RTB-u Bor Olivera Dulića, ministra zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Udruženje građana Ekoagenda, u ime meštana sedam ekološki najugorženijih sela, zvanično je zahtevalo da dotični ministar i sa njima razgovara, jer opštinska komisija ni posle dve nedelje nije došla na mesto oštećenih useva i uginulih pčela u selu Krivelj. U Ekoagnedi, čije je sedište u Kriverlju,  ističu da nikome ništa ne bi smetalo da se ministar upozna i sa njihovim mukama.

Nezadovoljni smo što Dulić ni rečju nije spomenuo probleme okolnih  sela. Koliko smo videli u zvaničnim izjavama, nije se osvrnuo na ekološke nedaće žitelja obližnjih sela koja svakdonevno trpe posledice od topioničkog dima. Za nas navodno nije bilo mesta u protokolu. Neka je i tako, neka smo mi i ljudi drugog reda, ali zašto se ne saopšti kada će mnistari razgovarati i sa seljacima. Ako je Dulić dolazio da sasluša rukovodstvo Basena, onda je to mogao i u Beogradu i bilo gde drigde. Susret sa žiteljima najugroženijih sela, posebno Krivelja i Slatine, bio bi od višestruke koristi, mada nije loše ni to što je ponovo konstatovano da je urađen kolektor na Kriveljskoj reci i da će se u buduće jalovinom i raksrivkom zapunjavti stari kop, kao i to da u Bor i rudnike Srbije dolaze velike investicije – kaže Dragan Jankucić, predsednik Erkoagende.

Po Dulićevim izjavama država je i dalje oprdeljena da pomogne kombinatu bakra u stvaranju uslova za povećanje proizvodnje i popravljanje ekološke slike. On je posebno najavio da će izgradnja nove Topionice bakra krenuti za „nekoliko nedelja“.

-Sa izgradnjom Topionice i Fabrike sumporne kisline dobiće se i 33 miliona dolara od Svetske banke za saniranje jednovekovne ekološke katastrove u Boru i okolini. Što se tiče investicija, čim se uskoro usvoji novi Zakon o rudarstvu, počinju i ulaganja u otavranje novih rudnih ležišta, jer je dokazano da smo izuzatno bogata zemlja u rudama. Planiramo ulaganje od dve do tri milijarde evra čemu ćemo brzo i konkretno obavestiti javnost. Zasad je najvažnije da će novi rudnici nići u najsiromašnijim delova zemlje- rekao je Dulić i na taj način , bar donkele, umirio građane Bora koji sve manje veruju u čistije nebu i obećanja političara, pa i pojedinih ministara.

I direktor ih ignoriše

U Ekoagendi najviše su ljuti na Bobana Todorovića, direktora Topionice i rafinacije koji je, naglašavaju, najpre odbijao da prizna ekološki udar i štetu nanetu pčelinjacima i usevima u Krivelju, a potom je seljake uputio u Osiguravajuće društvo „Dunav“, gde se Topionica osigurala od posledica u slučaju ekološke zagađenosti. Čak je, vele, i milicija dolazila da proverava tvrdnje o oštećenoj letini zbog topioničkog dima.

Share

Ostavite odgovor