RTB ILI EPS, PITANJE JE SAD?

Bor, 14.jun

Još se ne zna tačno, iako je otplata otpočela, koliki su dugovi RTB-a EPS-u za utrošenu struju

Autor: B.F.

U „Jugoistoku“, prvi kvartal (izašao u maju), kako piše u zaglavlju ovog lista Elektoprivrede Srbije, pažnju pobuđuje tekst naslovljen „RTB ili EPS“ u kojem se na stručan način objašnjava problem ogromnog dugovanja borskog kombinata bakra za utrošenu struju.  Povod je da je RTB, od septembra prošle godine, nakon 22 meseca pauze,  počeo sa razduživanjem obaveza: na račun EPS-a uplaćeno je 369.968.327 dinara. Kombinat bakra,dakle,  u proseku ze struju mesečno troši 185 miliona dinara. Plaćanje po mesečnim fakturama ne znači da se servisiraju i kamate. To je, primerice, na dan 28. februara ove godine,  dovelo do povećanja duga Basena kao direktnog kupca i to na iznos od  4.707.849.550 dinara.

-Zaključak se nameće: dug se uvećava. Tu su i zaostale kamate od 770.689.468 dinara. Veliki iznos kamate od 50 miliona dinara na mesečnom nivou rezultat je narsale osnovice dugovanja. Zbog novih zakona o energetici, EPS je primoran  da od Bora što pre naplati potraživanja od gotovo 50 miliona evra  – piše Topmica Klikovac u autorskom članku .

U EPS smatraju da zaista nema mesta  neopravdanom nerazduživanju RTB, jer su cene bakra i zlata na Londonskoj barzi astonomske. Ukoliko se deo tih sredstava ne usmeri na vraćanje dugova EPS-u, moralo bi se posegnuti za najrigoroznijim merama kao što je isklučenje struje, što se jedanput i dogodilo. Šteta bi, sa svakim odugovlačenjem reševanja ovog probelma, za EPS bila ogromna. Zao se s pravom pred ovo preduzeće postavlja pitanje – kuda i kako dalje?

Iz RTB-a je i nedavno prostorujala informacija da se dugovi EPS-u od septembra prošle godine mesečno izmiruju i da je reč o prosečnih 200 miliona dinara. Zašto se onda, ako je tako, bune u „Jugoistoku“ i postavljaju otvoreno pitanje RTB ili EPS?

Share

Ostavite odgovor