STARA VOZILA KOD NOVIH VLASNIKA

Bor, 14.jun

Samo neka stara, retka, raritetna vozila, od traktora do limuzina, nalaze se u našoj zemlji ( jedno je u borskom Brestovcu) , većinu su za badava otkupili stranci

Autor: B.F.

Dragan Stojanović, penzioner iz Bora, doneo je u našu Redakciju više fotosa starih, retkih vozila koja se nalaze u našoj zemlji. Traktor marke Lanz bulldog iz 1954. je njegovo vlasništvo i u njegovom je domaćisntvu u Brestovcu kod Bora. Pre više godine bio je u vlasništvu slatinske pordice Pipić. Automobil marke “Krajsler 77”, model iz 1924. godine, sa osam sedišta, danas je u Nišu.  Traktor iz 1904. godine, marke HSC, među prvima je dospeo u Srbiju. Poznat je po tome što ima gvozdene točkove. U vlasništvu je jednog poznatog Kraljevčanina koji je nabavio i traktor dizelaš  marke Landin iz 1957.

-Ove lepe i vredne mašine nisu puno plaćene. Ipak, najlepši i najstariji modeli traktora i limuzina iz naše zemllje, pa i ovog kraja, preseljeni su u inostranstvo. Često su plćani gootvo badava. U borskom kraju pojedinci verno čuvaju I stare kazane za rakiju, mada su najstariji lampeci sa drvenim lulama nalaze u Arheološkom parku u selu ravna kod Knjaževca-kaže Stojanović.

Share

Ostavite odgovor