Novinari i zaštita životne sredine

Bor, 20.jun

Foto: D.Popaz

Kako da se bliže upoznaju sa zaštitom živtone sredine, od termimologije do širenja svesti o značaju ove teme u medijima, novinarima su svoja znanja prdočili saradnici Ministarstva zaštite životne sredine. Oni su, u saradnji sa opštinom Bor, domaćinom skupa, i UNS, govorili o zaštiti i kontrioli vazduha, klimatskim promenama, politici i životnoj okolini, osnovnim principima upravljanja otpadom i načinima izveštavanja o toj oblasti. Ovakvi seminari, čiji je osnovni cilj približavanje generalne ekološke problematike medijima i „sedmoj sili“, održani su do sada u pet gradova u Srbiji. Novinari-učesnici svih pet seminara biće umreženi kako bi bolje i efikansije sarađivali, što je jedan od prvih zadataka.

Prof. Anđelka Mihajlov rekla je da o izuzetno važnoj, i sve aktuelnijoj temi klimatskih promena, nemamo dovoljno sagovornika ni među stručnjacima, ni novinarima. A kad je reč o upravljanju životnom sredinom, u prvom planu je lokalno sagledavanje i aktivnost, a ne oslanjanje na resorona ministarstva.

Najviše polemike pobudila je diskusija o tome kako pisati o ekološkim nedaćama u manjim sredinama gde novinasri nemaju podršku vlasti, nego su izloženi nerazumevanju, poplitičkim pritiscima, pa čak i pretnjama. Zakjljučak je da se novinari sami, u sklopu svoje profesije i Zakona o životnoj sredini, bar zasad, najbolje mogu odupreti svim pritiscima.

Share

Ostavite odgovor