TOPIONIČKI DIM PONOVO NANEO ŠTETU KRIVELJU I SLATINI

Bor, 20.jun

Nastavlja se ekološka tragedija u Boru i okolini

Autor: M.C.

Foto: D.Popaz

Gusti oblaci topioničkog dima, minulog vikenda, najviše u subotu, natkrili su centar grada i okolna sela Krivelj, Oštrelj i Slatinu i oštetili useve i uništili većinu pčelinjaka. Ponovo su stradale pčele u domaćinstvu Jovice Nikolića iz Krivelja i njegovih suseda.

-Ovo je strašno. Celo jutro dim pada u talasima. Pčele se nisu vratile.Dogodio se neviđeni pomor. I usevi su uvenuli. Sprženo je lišće voćaka. Ne može da se diše-rekao nam je Dragoslav Nikolić.

Ništa bolje nije bilo ni u centru Bora. U Krivelju i Oštrelju  od dima nisu se videle kuće na 50 metara.

-Tek što su isplatili odštetu za uginule pčele i uništene useve od pre mesec dana ( ukupno 400.000 dinara) opet se radi po starom. Kao i uvek ranije, subotom i nedeljom ispuštaju se otrovni gasovi mimo kontrole. Tih dana malo je Borana u gradu, svi odlaze na vikendice u selo. Više nemamo snage ni da se žalimo. Jedino što može da nas spase jeste odlazak sa rodnih ognjišta-kategoričan je Dragoslav Nikolić.

Dragomir Dragić, poznati borski ekolog i borac za zaštitu životne sredine, rodom iz Krivelja, rekao je pre dva dana na Savetovanju o ekološkoj istini da je najbolje da se zaustavi proizvodnja u staroj i dotrajaloj Topionici bakra dok se, za tri godine, ne završi nova, savremena topionica i Fabrika sumporne kisline. To je, naglasio je Dragić, utoliko lakše razumeti kada se zna da je proizvodnja u rudnicima u Boru i Majdanpeku minimalna i da je pretapanje naših koncentrata bakra moguće u susednoj Bugarskoj pod povoljnim uslovima.

Share

Ostavite odgovor