Najbolja izvorna grupa iz Krivelja

Bor, 21.jun

Negotin, Štubik – Uručivanjem priznanja i diploma najuspešnijim učesnicima u negotinskom selu Štubik završeni su 39. „Krajinski običaji“, tradicionalna smotra izvornog narodnog stvaralaštva koja je ove godine okupila blizu 500 učesnika iz opština Bor, Kladovo, Knjaževac, Boljevac, Majdanpek, Zaječar i Negotin

Prema odluci žirija „Krajinskih običaja“ najbolji prikaz sveukupnog programa na ovogodišnjoj smotri predstavila je izvorna grupa iz Krivelja, dok je za najbolje izvođenje izvornih igara nagrađena izvorna folklorna grupa iz Vražogrnca. Najbolji prikaz narodnog običaja stigao je iz Mokranja, za najbolje izvođenje melodije na izvornom instrumentu nagrađen je Miloš Dinić iz Štubika, za najbolje izvođenje pesme duet Milica Ivaniš i Jelena Pavlović iz Vražogrnca, dok je najbolju narodnu umotvorinu govorio Zvonimir Pavković iz Štipine, ojavljeno je u listu Danas.

Organizatori „Krajinskih običaja“ nagradili su i najbolje u tradicionalnim narodnim veštinama. U brzom upredanju vune pobedila je Gorica Rakić iz Štubika, koja je za dva minuta uprela vunenu nit od 6,15 metara, dok je najbolji kačamak pripremila Stankica Matejić iz Krivelja. Pastirska nadmetanja koja su činila deo ove tradicionalne manifestacije privukla su veliki broj gledalaca i navijača, a u sve četiri discipline trijumfovali su domaći takmičari. Pobednik u potezanju čobanskog štapa je Goran Marinković, u skoku u dalj i u bacanju kamena s ramena Dejan Grozdanović, a ekipa iz Štubika pokazala je i najviše spretnosti i u nadvlačenju konopca. Marijana Simonović iz Krivelja proglašena je najlepšom čobanicom 39. „Krajinskih običaja“, prva pratilja je Slavica Miloradović iz Štubika, a druga Klaudija Zdravković iz Mokranja.

Organizator „Krajinskih običaja“ bio je negotinski Dom kulture „Stevan Mokranjac“, u saradnji sa Mesnom zajednicom Štubik i tamošnjim KUD „Prerast“, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Srbije i opštine Negotin.

Share

Ostavite odgovor